веселинов

Искрен Веселинов: ВМРО има две основни идеи за края на „вечния длъжник“

Едната е за абсолютната давност, законопроектът е минал на първо четене, обясни депутатът

При вечния длъжник винаги има предпоставки за злоупотреби. В момента те са в полза на банките и колекторските фирми. ВМРО има две основни идеи – едната е за абсолютната давност.

Това заяви депутатът от ВМРО Искрен Веселинов в ефира на „Здравей, България” по НОВА.

На първо четене: Край с фигурата на вечния длъжник

Законопроектът, който е минал на първо четене, предвижда 10 години след като вземането е станало изискуемо, да се погасява и да не бъде принудително изискуемо. Очаква се това предложение да влезе за второ четене в зала.

Вчера внесохме втори законопроект. Става дума за цялостна законова уредба, която показва как един длъжник би могъл да се защити. Един собственик на фирма може да поиска да обяви несъстоятелност, но имуществото му ще служи за обезщетение на кредиторите. Няма риск някой да злоупотреби, тъй като законопроектът се отнася за добросъвестни длъжници. Ще има списък какво значи недобросъвестни, които да не могат да ползват защита от закона, обясни Веселинов.

Какво представлява предложението за края на „вечните длъжници”?

Според него системата за координация между болниците трябва да се подобри. Той увери, че този въпрос ще бъде отнесен до министерството. Веселинов изрази мнение, че въпреки проблемите, нивото на обслужване в системата е добро.

Вижте цялото интервю с Искрен Веселинов във видеото >>>

Сподели:

Още новини от деня