искрен веселинов

Искрен Веселинов: ВМРО инициира поредица от дискусии в цялата страна относно Закона за социалните услуги

Държавата е длъжник на българското семейство. ЗСУ трябва да бъде отменен, но преди това е нужно да се изработи Кодекс на социалните услуги, който да обедини цялото законодателство в тази област.  Срокът от 8-9 месеца за обединяване на различните нормативни актове в кодекс е напълно реалистичен.

Държавата е длъжник на българското семейство и нашата цел е да поправим това. Затова и внесохме промени в Закона за социалните услуги, чието 6-месечно отлагане стана по предложение на Патриотите. Ако днес не направим промени, то след три седмици законът ще влезе в сила във варианта, който притеснява българските родители.

Това заяви заместник-председателят на ВМРО и съпредседател на ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов на пресконференция във Варна. Той и общинските съветници от ВМРО в морската столица д-р Николай Евтимов и Венцислав Сивов отговаряха на въпроси на журналисти, свързани с предлаганите от партията промени в ЗСУ. На брифинга присъстваше и председателят на Общински съвет – Русе Иво Пазарджиев.

От днес във Варна стартират поредица дискусии с цел да бъде чуто мнението на родителски организации и НПО, които имат активна позиция по ЗСУ и по законодателството в социалната сфера, свързано със семейните политики. А буквално до три седмици изтича постигнатото отлагане на влизането в сила на ЗСУ.

Във времето на пандемията нямаше как да се проведат срещи с хора. По тази причина ние изготвихме предложения, които да отстранят основните недостатъци на Закона, и сега ще ги поставим на публично обсъждане, обясни Веселинов. Този закон трябва да има идеологическа база и да вменява, че целта му е защита на семействата, майките, децата, възрастните хора, категоричен е той.

Семейството е на първо място. Внасянето на определени неолиберални модели в социалната политика ние от ВМРО не толерираме, заяви съпредседателят на ОП. Подчерта също, че социалната услуга не е търговска услуга.

Трябва да бъде променен и законът за закрила на детето, като на първо място се съкрати административното производство – срокът да стане 7-дневен. Така на практика родителят в рамките на три дни да подаде жалбата и до седем дни да получи решение от съда. А не както е сега – има случаи, в които производството продължава и година.

НПО нямат място в мултидисциплинарните екипи, които оценяват дали детето има нужда от подкрепа и закрила, защото един вид те преценяват дали някой има нужда от социална услуга, предоставяна от самите НПО, заяви Искрен Веселинов.

Според ВМРО програмата за закрила на детето трябва да се промени на програма за закрила на детето и семейството. Семейните ценности трябва да са базисни при разработката на законови текстове за закрила на детето.

Веселинов прогнозира, че изцяло отмяна на ЗСУ не е възможна при настоящото разпределение на политическите сили в парламента, но декларира, че от ВМРО продължават разговорите с партньорите за подкрепа на предложенията на Патриотите.

На въпрос на журналист относно сексуалното образование при децата Веселинов отговори, че в настоящите предложения такъв текст няма.

Вижте повече във видеото от пресконференцията >>>

Сподели: