Искрен Веселинов: ВСС „удари“ дъното

Искрен Веселинов: ВСС „удари“ дъното

Съпредседателят на ВМРО и бивш народен представител от 19-и МИР – Русе, юристът Искрен Веселинов изрази гневна позиция по повод спирането на процедурата за избор на главен прокурор. По думите на Веселинов не може оправдание за това решение да е конституционното дело, заведено от бившия главен прокурор, защото то е било факт и при разглеждането на освобождаването му.

Истината е, че политиците си казаха тежката дума в нарочна парламентарна декларация, внесена от сторонниците за „върховенство на правото“, и сега съдебната власт се престарава от послушание. Зер, някой трябва да ги избере пак на топли службички, пише Веселинов.

Той е категоричен, че с този акт ВСС удари дъното, закопа не само илюзията за разделение на властите, но показа и че лесно подчинява закона на политическата целесъобразност. Управляващите от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС пък демонстрират необичайна наглост. Срам и позор, възмущава се съпредседателят на ВМРО.

Държавата трябва да се преоснове с нова Конституция и измитане на всичката нагаждаческа сволач, която от десетилетия заема важните позиции в институциите, заявява в заключение Искрен Веселинов.

Припомняме, че Организационният съвет на ВМРО – Българско движение излезе с декларация, в която се настоява за нова Конституция, която да промени правилата. Според партията смяната на личности и политически проекти в управлението не дава резултат. Нужна е ясна отговорност от всеки носител на власт – от президента до чиновника или съдията. Президентска република – т.е. пряк и мажоритарен избор на изпълнителната власт, а не на депутати и партии. Следва да се намали броят на депутатите съответно на намалялото от 1990 г. население и да се въведе механизъм за отзоваването им от гражданите. Въвеждане на регионално самоуправление, разширяване на правомощията на общините и финансова децентрализация. Тези идеи залаган в проекта на ВМРО за нова Конституция, която трябва ясно да обяви България за еднонационална държава, без еднополови бракове и свободна от джендър пропаганда.

Ето цялата позиция на Веселинов:

ВСС спря процедурата за избор на главен прокурор. При това единодушно. Нищо, че Законът за съдебната власт, чл. 173, ал. 1 го задължава императивно да започне в седемдневен срок след предсрочното прекратяване мандата на Гешев такава. Оправданието е конституционното дело, което предишният главен инициира. Но то беше факт и при освобождаването му, което не спря кадровиците.

Истината е, че политиците си казаха тежката дума в нарочна парламентарна декларация, внесена от сторонниците за „върховенство на правото“, и сега съдебната власт се престарава от послушание. Зер, някой трябва да ги избере пак на топли службички.

Мисля, че с този акт ВСС удари дъното, закопа не само илюзията за разделение на властите, но показа и че лесно подчинява закона на политическата целесъобразност. Управляващите от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС пък демонстрират необичайна наглост.

Срам и позор!

Държавата трябва да се преоснове с нова Конституция и измитане на всичката нагаждаческа сволач, която от десетилетия заема важните позиции в институциите!

Сподели: