искрен веселинов

Искрен Веселинов: Държавата трябва да създава правила и да се бори с дефектите на пазара

Държавата трябва да създава правила, тъй като тя преди всичко трябва да бъде социална. Истината е, че пазарът дава своите дефекти и именно държавата трябва да се бори срещу тези дефекти.

Това каза в сутрешния блок на БНТ заместник-председателят на ПГ на Обединените патриоти и народен представител от 19-и МИР – Русе Искрен Веселинов по повод предложението на ВМРО във връзка с повишението на цените на някои от продуктите от първа необходимост.

Народният представител уточни, че се предлагат идеи за изработване на конкретни мерки. Мерките ще бъдат подготвени на база предстоящи разговори с производителите, търговците и отговорните държавни институции.

В идеите на ВМРО се говори не за фиксиране, а за таван на печалбата на основните хранителни продукти. Ползвайки се от своята търговска сила, през годините веригите изтеглиха печалбата изцяло в своя полза. Ако преди десетина години производителите на хляб имаха надценка от порядъка на 10%, то в момента тя е „смачкана“ до 2-3-5%. А веригите ползват печалба, която понякога надвишава 30%, обясни Искрен Веселинов и допълни, че именно надценката при търговските вериги е реалният резерв, от който може да се случи намаление на цената.

Той е категоричен, че държавата не трябва да прави договорки с веригите, а да изработва правила. Трябва и да се бори с дефектите на пазара.

Депутатът даде пример, че един от дефектите е когато едната от страните, които се договарят, има прекомерна сила, т.е. не е в равностойно положение с другите.

Имаме за задача да подложим на дебат нашите идеи. Защо държавата да няма регулаторен механизъм, който да е ясен, и да казва „производителят и търговецът трябва да печелят поравно“, например, посочи той.

Има хора в България с доходи от порядъка на 100 евро на месец. За тях цената на хляба и на основните хранителни продукти е жизнено важна. И 5% увеличение на храните се явява сериозен фактор за обедняването на българина. Има едно доминиращо положение, което позволява на големите търговски вериги да се облагодетелстват на гърба на потребителите, коментира Веселинов.

Не искаме нищо друго освен регулация, чрез която да възтържествува справедливостта и тя да е в полза на потребителите, каза още той.

Сподели:

Още новини от деня