искрен веселинов

Искрен Веселинов: Законът за вероизповеданията трябва да бъде приет преди Коледа

Резюме от гостуването на Искрен Веселинов, заместник-председател на ПГ на Обединени патриоти, заместник-председател на ВМРО и народен представител в 19-и МИР – Русе, в предаването „Беновска пита” по „Радио К2” и „Канал 3”. Той коментира темата с внесените в парламента два проекта на Закон за вероизповеданията – единият на Обединени патриоти, а другият – на ДПС, ГЕРБ и БСП.

За съжаление тези законопроекти не бяха дискутирани предварително с Църквата и другите вероизповедания. По отношение на законопроекта, който беше иницииран от вицепремиера Каракачанов и внесен от нашата парламентарна група, имаме извинителната причина, тъй като такива срещи бяха насрочени, бяха уговорени, но се появи в деловодството на Народното събрание другият законопроект, поради което и ние побързахме да внесем нашия, за да не бъда разгледан на комисии набързичко, претупан в зала, и една сериозна промяна в този закон да остане в замразено положение, обясни Искрен Веселинов.

Заместник-председателят на ВМРО увери, че изключително внимателно се е запознал с бележките от Светия Синод по законопроектите. По цели глави от нашия законопроект има пълно одобрение, отсече той. Според него, част от забележките са плод на неразбиране на замисъла, който Патриотите са вложили в съответните текстове.

Веселинов е на мнение, че някои текстове се тълкуват пристрастно. Смятам, че и двата законопроекта, но най-вече нашият, е бил воден от това – първо да предотвратим възможността за радикализация на части от ислямското вероизповедание, но не на последно място – да заздравим финансово Българската православна църква, да дадем възможности за допълнително обучение на децата в училищата, да разрешим проблема с религиозното обучение. Ние сме подходили към този проблем с желание да помогнем на Църквата, защото ние сме част от тази Църква! Църквата не са само владиците, обясни Искрен Веселинов.

Той обясни какво предстои – обичайната процедура при разглеждане на един законопроект. Минал е на първо четене в основните комисии, в които е разпределен, ще бъде гласуван в зала. Предполагам, че и двата законопроекта ще получат съответната подкрепа. Между първо и второ четене, след като бъде даден срок, за да се направят предложения, които да изменят законите, ще има работа на работна група, в която ще участват и представители на вероизповеданията – нещо, което всички вносители приехме с добра воля, поясни парламентарните процедури народният представител.

Според него, най-вероятно създаденото напрежение ще се тушира с общ законопроект.

Законопроектът, който ДПС изготвиха и беше подписан от ГЕРБ и БСП, е една малка част от нашия законопроект, като някои от решенията са по друг начин формулирани, по по-лош начин от нашия законопроект. Същото е становището на Светия Синод, отбеляза Искрен Веселинов.

Тоя обясни конкретно: Става дума за финансирането на основните вероизповедания, където колегите от другите парламентарни групи са сложили лимит от 15 милиона – горна граница на вероизповеданията. Неформално се знае, че 5 милиона трябват на мюсюлманите. Тоест 15 милиона е лимитът за православната църква. Нашето виждане е, ако има недостиг в бюджета за заявките за потребности – тези средства да се разпределят на база на вярващите, защото вярващите са в съотношение едно към осем, не са едно към три.

Много е важно законът да се приеме преди Коледа, защото бюджетът, за да се заложат в него някакви пера, трябва да има някакви законови основания за това. Много е важно, не само за финансирането, важно е за националната сигурност, защото ние трябва да прекратим зависимостта на нашите мюсюлмани от финансиране от Турция и някакви източници в Арабския полуостров, заяви Искрен Веселинов.

Сподели: