Искрен Веселинов: Строителството на АМ „Русе-Велико Търново“ е изключително важна стъпка за развитието на Северна България

Искрен Веселинов: ЗУТ трябва да се промени

Законът за устройство на територията (ЗУТ) трябва да се промени. Проблемите в държавата трябва да се решават и промените в областта на градоустройството са много сериозни.

Това заяви Искрен Веселинов, зам.-председател на ВМРО, съпредседател на ПГ на Обединените патриоти в 44-ото НС и народен представител в 19-и МИР – Русе в ефира на „Радио К2“. Веселинов председател на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

Веселинов отбеляза, че голяма част от проблемите, които са решени с този закон, са проблеми и на Столична община.

Строителство по ръба на закона, да го кажем, се е развихрило, смята Веселинов.

Той отбеляза, че ветото на президента върху промените на ЗУТ е на четири текста от закона. А те не са фундаментални – от 98 параграфа общо. А и самият президент казва, че подкрепя развитието на законодателството в тази сфера. Защото чрез този закон са направени важни промени. Те облекчават живота на хората и няколко десетки административни „безумия” са прекратени, каза заместник-председателят на ВМРО.

ЗУТ трябва да се промени, проблемите трябва да се решават

Веселинов отбеляза, че основната тема, заради която архитектите са недоволни, е заради прекратяването на практиката в зоните за ниско застрояване да се строят високи блокове. И квартали като „Бояна” са започнали масово да се застрояват с блокове и да се сменя характерът на застрояването.

Той подчерта, че това за архитектите е добре, защото взимат повече пари и проектират върху повече квадрати. Но за средата на живеене не е добре и това е причината да има остра реакция, въпреки че президентът не е спрял този текст.

Текстовете, върху които е наложено вето, са в посока на това дали трябва да има изградена инфраструктура, когато ще се строи. В някои случаи общината е поставена пред свършен факт, когато блокът вече е построен, парите са взети и хората живеят в калта, посочи той.

Веселинов каза, че тези промени в закона са функция на общите убеждения.

Още следващата седмица ще насрочи заседание на комисията по благоустройство, защото законът трябва да влезе в сила, тъй като съдържа още 94 текста и чрез него се прекратяват много административни безумия, увери Искрен Веселинов.

Сподели: