Искрен Веселинов: Санкцията на САЩ към съдия Миталов е сигнал за проблемите в системата

Искрен Веселинов: Има решение на правна комисия на НС за промените в ЗЗД относно „вечния длъжник“

Може би е рано да бием барабаните, но направихме първата стъпка към окончателното приемане. Имаме решение на правната комисия на НС. Надявам се до дни законът да влезе в зала. Промените ще дадат втори шанс за нормален живот на стотици хиляди българи.

Това коментира във „Фейсбук“ Искрен Веселинов – съпредседател на ПГ „Обединени патриоти“, заместник-председател на ВМРО и народен представител в 19-и МИР – Русе. Той е вносител на промените в Закона за задълженията и договорите (ЗЗД).  В сряда те бяха одобрени от правната комисия в парламента. С тях се въвеждана 10-годишна абсолютна давност за събиране на вземания от физически лица, което слага край на „вечния длъжник“. Напомняме, че в края на юли единодушно народните представители приеха на първо четене промените.

ВМРО пребори вечния длъжник

Депутатите от правната комисия дадоха зелена светлина на промяна в закона, с която се премахва фигурата на вечния длъжник. И управляващи, и опозиция гласуваха единодушно за въвеждане на 10-годишна давност на задълженията на физическите лица. Давността няма да се прилага в точно определени случаи.

Според Христиан Митев от „Обединени патриоти“ промените в ЗЗД дават гаранции както на кредитополучателите, така и на кредиторите.

Кредитори, образували изпълнителни производства, за тях давността ще започне да тече практически в момента на образуване на изпълнителното производство. Така че аз смятам, че сме премахнали възможността от злоупотреби, обясни Искрен Веселинов от ВМРО, вносителят на поправките.

Ние от ВМРО сме категорични, че точно днес е настъпил моментът за премахване на вечния длъжник. В момент, когато държавата отново е изправена пред предизвикателството

как да балансира бюджета и

какви мерки да се наложат, за да се спаси човешкият живот, но и

да не блокира икономиката,

заяви Веселинов.

България е единствената държава член на ЕС, при която няма никаква правна уредба в тази област. Време е пропускът в нормотворчеството и правоприлагането в България да бъде коригиран, каза още той.

Член 1, § 4 от Директивата на ЕК урежда възможността държавите членки да разширят прилагането на производствата. И то така, че да се обхванат и неплатежоспособните физически лица, които не са предприемачи. Препоръчва в най-кратки срокове да започнат да прилагат разпоредбите ѝ относно опрощаване на задължения и по отношение на тях. По този начин ще се постигне уеднаквяване в националните законодателства. Ще бъдат по-пълно защитени както интересите на големите международни компании, които най-често са кредитори, така и на техните дребни длъжници.

ВМРО предлага защита при неплатежоспособност на физическите лица.

И се цели транспонирането на Директивата ЕС 2019/1023 в българското законодателство. Следва да се отбележи, че България е от малкото държави в света, която няма действащ нормативен акт, уреждащ тази материя. Неговата изключителна важност и актуалност се мотивират и с:

непредвидимите последици, които ще настъпят след приключването на пандемията и
въведеното с решение на Народното събрание извънредно положение в Република България.

При всички случаи броят на физическите лица в Република България, които ще се нуждаят от защита при неплатежоспособност, ще бъде неимоверно по-голям, отколкото в настоящия момент.

Това ще доведе до прекратяване на съществуващото в България положение на „доживотна задълженост”.

Става дума за длъжници – физически лица, които не могат да удовлетворят кредиторите си. Както и не могат да се освободят от съществуващата обвързаност с тях, подчерта още Искрен Веселинов. 

Сподели: