Искрен Веселинов: Строителството на АМ „Русе-Велико Търново“ е изключително важна стъпка за развитието на Северна България

Искрен Веселинов: Липсата на отговорност на 45-ото НС доведе до разпад на държавността

Време за прочитане: 5 мин.

Искрен Веселинов, заместник-председател на ВМРО и бивш народен представител от коалиция „Обединени патриоти“ в 19-и МИР – Русе, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Радио К2“ коментира следните теми:

Работата на 45-ото Народно събрание.

Как се чувствахте в този един месец, в който бяхте извън водовъртежа на политиката, попита водещата Илиана Беновска. Искрен Веселинов отговори, че в личен план не се е чувствал зле, но в обществен план може да каже, че последният един месец е бил тъжен за българския парламентаризъм. Той добави, че е смятал, че е възможно такова падение на институциите.

В крайна сметка волята на негово величество народа прати тези хора в парламента. Може би за експеримент, може би, за да докаже, че не могат нищо да направят, освен да се погрижат за личния си интерес и евентуално да навредят на своите опоненти чрез законите. Надявам се това кратко шоу да е било поучително за публиката.

Работата на комисията, която трябва да разследва управлението на ГЕРБ начело с Мая Манолова.

Трагично е, когато една парламентарна комисия започне да се прави на трибунал. Това единствено произвежда новини, чиято цел е предизборна. Той обясни, че от ВМРО също са участвали в комисии, например в комисията за КТБ, но не са правили открити заседания, а са викали отговорните служби и са ги карали да си свършат работата. Веселинов заяви:

Да се превръща всяко нещо в шоу има може би правилен пропаганден  ефект за електоралната ниша, която Мая Манолова желае да запълни, но не е добро за държавността и ерозира авторитета на институциите.

Веселинов заяви, че не би си позволил да квалифицира мотивите и фактите, които Илчовски изнася, защото това е работа на МВР и прокуратурата. Това обаче трябва да става не пред обективите на камерите, както прави Мая Манолова с цел пиар, за да покаже, че преследва „лошите“ и добави: „Това е копиране на ранния Бойко Борисов, но Борисов гонеше лошите в качеството на шеф на МВР и политическият пиар беше придадена стойност от неговите професионални задължения. Докато тук имаме абсолютна некомпетентност на тази парламентарна комисия да извършва разследване. Единственото, което можеше да направи, е това, което накрая свърши, след шоуто, което направи – да прати всички сигнали на отговорните органи! Така наречените „протестъри“ ще кажат – тя прокуратурата нищо не може да направи, защото няма доказателства, но той човекът си казва. То това е и целта – общественото внушение! Но всяко едно престъпление трябва да се докаже.“

Защото и Мая Манолова, както и цялото Народно събрание, имаше една единствена цел – да се покажат като активни борци срещу ГЕРБ са, защото в момента надпреварата за народното доверие е кой е по-анти ГЕРБ. Това е поредният етюд в пиесата кой по-анти ГЕРБ. Веселинов добави, че това е подменило политическия дебат и вече не си говорим как смятаме да се развива държавата, а кой е анти-ГЕРБ.

Невъзможността да се състави правителство в рамките на 45-ото Народно събрание.

Партиите, които са против ГЕРБ, ги обединява само омразата, но след това държавата трябва да се управлява и точно затова и 45-ото Народно събрание се е разпаднало. Той продължи: „Поуката от 45-ото Народно събрание е точно това – няма вариант с анти-говорене да се постигне позитивизъм за държавата.“

Загуби или спечели ВМРО от това, че не влезе в 45-ото Народно събрание?

Искрен Веселинов отговори, че ВМРО не са допуснали принципна грешка. Той продължи, че са поели към самостоятелно явяване на изборите, защото са останали сами в този управленски мандат по много важни теми. Например по въпроса за концепцията за интеграцията на циганите ВМРО не са получили никаква подкрепа, включително и в малката коалиция от НФСБ и „Атака“. Водещата припомни, че ГЕРБ също не са дали подкрепа, а дори Томислав Дончев е предложил алтернативна концепция. Веселинов отговори, че всъщност тя е била противоположна на тази на ВМРО и е обяснявала как трябва да интегрираме циганите, като приемаме техните странности и финансираме допълнително техните проекти. А точно това е довело до пълната маргинализация тази общност. ВМРО не са получили подкрепа и в предложенията си по политиките за преодоляване на демографската катастрофа. Получена е била подкрепа от ГЕРБ единствено по въпросите за превъоръжаването на армията и всъщност през последните 4 години са се случили доста добри неща за българската армия.

Но когато по всички принципни въпроси получаваш отказ от подкрепа в малката коалиция, когато партньорите ти в продължение на 2 години са били хванати гуша за гуша и си се червил непрекъснато от влизането от скандал в скандал – абсолютно нормално беше да излезем самостоятелно и да потърсим собствения си образ, категоричен бе Искрен Веселинов.

Той добави, че е вероятно това да се случи и на следващите избори, защото патриотизмът няма нужда от механично събиране. ВМРО е за патриотичното единство, но то има смисъл, когато се работи с една цел и в една посока. Не си струва обединението само, за да се влезе в парламента.

Самостоятелно или в коалиция ще се яви ВМРО на следващите избори.

Искрен Веселинов отговори, че вече са били водени разговори с НФСБ, затова малко са останали изненадани от тяхната театрална заявка за обединение. Той беше категоричен, че с човек като Марешки не може да разговарят, защото той през цялата кампания е хулел ВМРО и дори фактът, че ВМРО не са в парламента, може да се дължи на неговата свръхактивност. Веселинов добави: „Нека Марешки първо да подреди собствената си къща, да докаже собствената си невинност като изнудвач и тогава бихме могли да проверим дали изобщо има нещо патриотично в него! Сега е недопустимо дори да се говори за негово участие в патриотична коалиция“.

А има ли шанс да се обедини ВМРО, сега ще кажа един страшен парадокс, с ПП „Възраждане“. Искрен Веселинов отговори, че ПП „Възраждане“ е била създадена по същия начин, както и партията на Марешки – като са хулели най-старата патриотична организация ВМРО, а не търсейки взаимодействие с нея. Той продължи, че не се съмнява в последователите на ПП „Възраждане“, защото те нямат користни цели, но не се знае лидерът на партията накъде бие, какви интереси обслужва, кой го финансира и т.н.

А мислите ли върху изразителността на Вашите идеи в следващата кампания, попита Беновска. Искрен Веселинов отговори, че всъщност ВМРО са доста самотни в заниманието да мислят за идеи. Той продължи, че не искат да излизат на политическата сцена само със заклинания от типа „този е лош, трябва да влезе в затвора“. Това го слушаме от 30 години, но не води до нищо позитивно.

Предложенията на ВМРО за конституционни промени.

Искрен Веселинов заяви: „45-ото Народно събрание доказа, че е сбъркан конституционният модел. На България не е нужна промяна на „маймуните в маймунарки“, която се случи сега, този път случвайки на изключително буйни и невъзпитани „маймуни“, а на промяна на правилата. Трябва да има лична отговорност за управлението, за получаването на мандат, за съставянето на правителство, нещо повече – за функционирането на това правителство. Нещо повече, ако се прехвърлим към любимата тема на така наречените демократи – правосъдието, трябва да има лична отговорност на магистратите, когато произнасят присъди! Липсата на отговорност, криенето зад имунитети, криенето зад колективната отговорност, както се случи с това Народно събрание – това води до разпад на държавността и липса на развитие! Затова ние сме казали, че трябва нова конституция, още преди Бойко Борисов да реши да внася такава, по-силни правомощия на изпълнителната власт и президента, като не говорим за този президент, а за принципни неща и ясна отговорност на всяка власт. Защо избирателят да не избира пряко изпълнителната власт, както е в много държави? Защото трябва накрая да съберем в парламента сбор от партии, които трябва да се пазарят и да отвратят накрая хората с тяхното пазарене! Това ще е и основният ни апел в тези избори, че ние сме за тази конституционна промяна, която ще смени правилата в държавата.

Сподели:

Още новини от деня