Искрен Веселинов: За да направим Русе първи отново

Искрен Веселинов: Мъка ми е за ВМРО!

Мъка ми е за ВМРО, сподели бившият съпредседател и понастоящем общински съветник Искрен Веселинов.

Организацията, на която посветих 28 години от живота си, попадна след последния си конгрес в капана на трагическата предопределеност, така любима в античния театър. Не от типа на мита за цар Едип, а този на Кронос, изяждащ децата си, заради властолюбието си. Лидер се избира, заради политическите алтернативи, които може да създаде. Когато твоя емблема са купените “американски изтребители на хартия”, а говориш с путиниски плам, когато си бил десетилетия в дясно, а произвеждаш само ляво-популиски послания, когато си бивш заместник на Борисов, а не спираш да го попържаш, когато най-сетне (колкото и несправедливо да е) носиш изгарящото дамго на сътрудник на Държавна сигурност, нямаш много опции, добави той.

Логично е да не те пожелаят победоносните русофили от Възраждане, нито изгряващите нови звезди в тая ниша. Остават втората цедка, които като теб нямат особени варианти. Затова бяха очаквани офертите на Левицата и БСП, които масовия ропот в Организацията направи неприемливи и, за щастие, бяха отхвърлени от ОС, коментира Искрен Веселинов.

Оставаше един тънък лъч надежда за партньорство със Сините, които са близки до идеите на консерватизма и ги блазни членство в ЕКР. Едно птиченце ми каза, че са чакали нашето решение за левицата, за да пуснат писмо за преговори. Но пък за тях Държавна сигурност е като за бика червения парцал, разясни г-н Веселинов.

И Каракачанов прекрасно го знае – два пъти дясномислещите в ръководството опитвахме да прокараме подобни партньорства – през 2009-та и 2013-та и двата пъти стигахме до условието – без бивша номенклатура и сътрудници на ДС. В първия, след разгрома на движение “Напред” дори прокарахме решение на ИК, но после взеха да ни звънят и облъчват човек по човек за коалиция с Яне Янев и РЗС. (Оттогава съм се зарекъл нито да премълчавам мнението си, нито да го съобразявам с мнозинството.), заяви г-н Веселинов.

Победилия каракачановизъм знаеше за подобна опасност и побърза след ОС да надуе фанфарите за самостоятелно участие, макар дебатът на ОС да е бил в друга посока. “Не, благодарим на всички, които ни пожелаха – самодостатъчни сме си” – казваше това становище. И наистина, какво по-хубаво от самостоятелно участие: ако минеш заветния един процент ще си победител и ще има парици за харчене, ако не успееш – ще обвиниш мързеливите структури, вътрешнопартийната опозиция и предишното ръководство. На нашето “майната ви”, Синя България отговори с доста недипломатично напомняне, че би следвало да сме част от едно пространство, ако участието ни в ЕКР не е формално. Следваха и неизменните от 2009-та формулировки за ДС и комунистическата номенклатура. И сега при нас тече дебат с предизвестен край. Проксито на Красимир, което през последните две години доказваше, че без него всичко е упадък, вече формулира тезите на “правоверните”. Не гледайте гредата в нашето око, виж съчицата в тяхното е резюмето им. Ще последва малко театър на ИК, гръмки фрази за жертвоготовност, клетви за вярност, може и някоя работна група да се заформи за благоприличие, но не вярвам да се намерят сили, които да гледат на това предложение, като на възможност за дългосрочно развитие. Това би значело трайно и еднозначно да се определим както в геополитически аспект, така и по оста ляво-дясно. Какво би се случило с татко Кронос тогава? Как ще прелита като пчеличка по всички цветове на политическия спектър, за да си бере мед?!

Така че ще изиграя ролята на лошия пророк: съратници, гответе се за самостоятелно участие и вината за неговия неуспех. И така ще бъде, или докато се уморите и всяка гнусна коалиция започне да ви изглежда приемлива, което ще е края на идеята ВМРО, или докато се научите да избирате лидери не според гръмките приказки, а според политическите перспективи, които олицитворяват, обяви Искрен Веселинов.

Сподели: