Искрен Веселинов: Патриотизмът е на мода, има много млади хора, които се интересуват от история

Искрен Веселинов: Надявам се всички ние да успеем да предотвратим този опит за конституционен преврат!

Като стръв се пуска темата дали националният празник да е 24 май или 3 март. Въпросът за националния празник винаги се е решавал на ниво закони. Причината да се пуска тази „димка“ е да се скрие останалото. А останалото е, че с нескрита охота управляващите днес – временно, по милост, по пазарлък и по едно противоестествено политическо смешение – желаят да увековечат властта си, да разширят правомощията си и да подчинят част от независимите власти на своята воля, коментира съпредседателят на ВМРО, юристът и бивш народен представител от 19-и МИР – Русе Искрен Веселинов.

Премахването на служебното правителство и замяната му с последното действащо. Т.е. да няма право президентът да назначи за министър-председател друг, освен отново Денков – въпреки че излъчилата го политическа формация се ползва с под ¼ подкрепа от българите. Сегашният кабинет да продължи да изпълнява функциите си до избирането на нов. Не е ясно каква е логиката в предложението. Защо едно правителство, загубило доверие, ще трябва да организира избори? Това е не просто посягане на правомощията на президента, а е желание да се използва настоящата политическа ситуация за да се печелят гласове и позиции пир бъдещи избори, подчерта г-н Веселинов.

Дори по-опасно е това, което настоящите управляващи искат да приложат като „съдебна реформа“. Отделят съда от прокуратурата в два различни съдебни съвета, но те остават в една и съща съдебна система, кабинетите на прокурори и съдии са в съседство. Изначален дефект имаме по тази тема ва българската Конституция от 1990 г. Със създаването на уж независим кадрови орган на прокурорите всъщност се институционализира политическото вмешателство. От 10-членния орган 6 члена ще се избират от настоящото управляващо мнозинство. Те пък ще избират главен прокурор, който по право също е член на тази и колегия и всъщност 7 от 10 ще бъдат част от това задкулисие – те ще кадруват неограничено в прокурорската гилдия. И с правото министърът на правосъдието да предлага за уволнение и назначение прокурори политическата намеса става още по-явна, заяви още Искрен Веселинов.

Ако тази конституционна промяна мине, след като либералните НПО-та овладява косвено съдебната система и произвеждат либерални недоразумения – освобождават убийци, обявяват ги за човек на годината и т.н., това ще се прехвърли вече и в прокуратурата. Там чистката ще бъде бърза и кървава, за да се инсталират правилните хора. И така цялата съдебна власт ще бъде дадена на тези либерални кръгове, което е опасност от национално значение – ще има колапс на чувството на справедливост и силово налагане на ред, който виждаме на Запад, където осъждат хора заради изказвания в противоречие с либералните догми, категоричен бе бившият народен представител.

Гласи се огромна либерална бухалка през съдебната власт, затова и призовавам хората да се вгледат зад „димката“, която се пуска с националния празник 3 март и замяната му с 24 май. Това, разбира се, е немаловажна тема за всички, които носят в сърцата си Санстефанския идеал, и смятам, че тя ще бъде отвоювана, смята съпредседателят на ВМРО.

Управляващите ни соросоиди, формулирайки името на празника 24 май извеждат кирилицата като нещо отделно от българското. Затова трябва да сме активни и да отстояваме българския характер на кирилицата! Трябва да отстояваме и християнския характер на българската държава, призова г-н Веселинов.

Апелирам към хората, апелирам и към президентската институция – която може да сезира Конституционния съд, нека преди да се гледат предлаганите промени в зала КС да се произнесе няма ли недопустима намеса и изземване на правомощия, каза още той.

Надявам се всички ние да успеем да предотвратим този опит за конституционен преврат, сподели Искрен Веселинов.

Сподели: