Искрен Веселинов

Искрен Веселинов: Най-важната промяна е задължителното обучение на децата от 4-годишна възраст

Най-важната промяна в държавния бюджет, която бе приета вчера на коалиционен съвет, е въвеждането на задължително предучилищно обучение на децата, навършили 4 години, и възможността държавата да поеме таксите за това. Видях всякакви глупави интерпретации на незапознати в духа на „това е за циганите и социално слабите” – не е!

Това написа заместник-председателят на ВМРО и съпредседател на ПГ „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов. Повод за пояснението му е информацията за предложенията за промяна в Закона за държавния бюджет за 2020 г., които ще бъдат внесени между първо и второ гласуване в парламента от управляващата коалиция ГЕРБ и Обединени патриоти.

Ето какво още пояснява Веселинов:

Държавата ще поеме 100% от разходите за обучението, отопление и консумативи за всички. Заделят се и 10 млн. лв., за да се компенсира храната. Точната сметка все още се прави, но като знаем, че средната такса за детска градина е 35 лв., лесно смятаме, че става дума за около 100 000 деца от около 150 000 общо. Понеже системата има резерви, възможно е броят на подпомаганите да е и по-голям. Така че мярката ще подпомогне социализацията и образованието на циганчетата, което е важно, но ще е в подкрепа на всички български семейства със средни и ниски доходи.

Направихме голям пробив и съм сигурен, че ако не в тоя, то в следващия бюджет ще обхванем всички българчета. Едва ли някой от критикарите ще го осъзнае и ще ни похвали, но остава удовлетворението от нещо полезно за нацията, което си свършил, заявява в заключение Искрен Веселинов.

Сподели:

Още новини от деня