искрен веселинов

Искрен Веселинов: Няма да отстъпим от нашите предложения в Закона за вероизповеданията

Няма да отстъпим от нашите искания в Закона за вероизповеданията. Предстои голям дебат и изясняване на някои термини, но не сме склонни да отстъпваме от базисните си предложения.

Това коментира за Национална телевизия „България 24“ депутатът от ПГ „Обединени патриоти“ в 19-и МИР – Русе и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов на въпрос на какъв етап са готвените промени.

Веселинов припомни, че вече два пъти е заседавала работна група между първо и второ четене на закона и че голяма част от законопроекта вече е обсъдена.

Искрен Веселинов, народен представител: Голяма част от текстовете са обсъдени, но трябва да отбележим, че вероизповеданията имат доста възражения. Не че сме и очаквали всичко да бъде прието безпроблемно, но нека припомня, че основната цел на законопроекта е борбата с изключително опасните за националната сигурност явления – радикализация и респективно политизация на вероизповеданията. Това е основният фокус на законопроекта и по него срещаме съпротива, включително и от православната ни църква, преди всичко за термина религиозен радикализъм. В следствие на дебата най-вероятно между първо и второ четене ще направим предложение думите „религиозен радикализъм“ да бъдат заменени с по-описателното и точно „радикални идеологии на религиозна основа“.

Веселинов припомни и кои от предложенията на Патриотите вече са приети и посочи, че най-голяма е съпротивата по отношение на осветляването на източниците на финансиране.

Очаквам най-късно другата седмица да се запознаем какво мислят по всички текстове вероизповеданията. Ние ще си направим нашите предложения между първо и второ четене, съобразявайки се с част от тях, но с всички няма как, обясни още депутатът Искрен Веселинов.

Сподели: