Искрен Веселинов

Искрен Веселинов: Отново ще настояваме да отпадне съкратеното съдебно следствие в НПК

След жестокото убийство на журналистката Виктория Маринова в Русе заместник-председателят на ВМРО, заместник-председател на ПГ на „Обединени патриоти“ в парламента и народен представител от 19-и МИР – Русе Искрен Веселинов отново предлага промяна в Наказателно-процесуалния кодекс, според която да отпадне съкратеното съдебно следствие.

Не можах да събера сили до сега да напиша нещо за убитата Вики. Умът ми не можеше да се примири с извършеното зверско покушение срещу младостта ѝ. Сега извергът Северин (или Селяйдин) е заловен, но ако НПК не бъде променен, далеч няма да получи заслуженото си наказание.

Това сподели от профила си във „Фейсбук“ Искрен Веселинов.

Ще станем отново свидетели на обичайния водевил: признаване на доказателствата, присъда от максимум 20 години, свобода за „примерно поведение“ в затвора след 15 г. и отново възможност да убива и изнасилва. Зловещ алгоритъм, пише още Веселинов.

Той припомня: Типичен е случаят с убиеца на студентката Вероника от Велико Търново – тя беше втората жертва. В 43-ото НС предложих да отпадне възможността за т.нар. „съкратено съдебно следствие“ за убийства, изнасилвания и др. тежки престъпления. Убийците да си получават и без това несъразмерно леката доживотна присъда. Тогава не получихме подкрепа.

Ще предложа отново тази идея на колегите си в парламента – дано този път разберат, че зверовете не заслужават „хуманно“ отношение, категоричен е патриотът.

Пред Българското национално радио Искрен Веселинов подчерта, че трябва да се постави отново този въпрос и да се търси консенсус, защото става дума за възтържествуване чувството на справедливост у гражданите.

Веселинов обясни: Това жестоко убийство поставя отново на дневен ред това, че тези тежки престъпления, тези оскърбления към човешкото чувство изобщо продължават да бъдат наказвани по един много либерален начин в нашето законодателство. Голяма част от извършителите на такива престъпления се признават за виновни, признават всички доказателства и само на това основание получават едни изключително леки присъди. При особено тежко престъпление присъдата би могла да бъде доживотен затвор, но това не може да стане при т.нар. съкратено съдебно следствие – тогава става 20-30 години примерно присъдата, те съответно не вършат нарушения в затвора и излизат след 15-16 години. Това е обичайната схема. За пореден път се поставя въпросът дали действието на това съкратено следствие не трябва да бъде отменено по отношение на най-тежките престъпления.

Потърсен за коментар от агенция „ПИК“ заместник-председателят на ВМРО сподели, че е познавал журналистката от русенската медия Виктория Маринова. Веселинов е депутат от Русе, където е извършено и тежкото престъпление срещу младата жена.

Той разкри, че Виктория Маринова е била много амбициозна и упорита в работата си. Депутатът изрази притесненията си, че „ако няма промени в Наказателно-процесуалния кодекс, извергът Северин може да излезе след 20-ина години на свобода и да убие отново“.

Сподели: