Искрен Веселинов: Продължаваме да настояваме за промени, за да се спре паразитирането върху социалната система!

По време на разискването на питането на депутатите от ВМРО Искрен Веселинов и Александър Сиди към министъра на труда и социалната политика Деница Сачева относно фрагментирано законодателство в социалната политика Веселинов взе думата в реплика на депутат от БСП.

Ето какво каза заместник-председателят на ВМРО и съпредседател на ВМРО Искрен Веселинов от трибуната в Народното събрание:

Не е въпроса какво сме правили последните три години, а какво сте правили Вие от БСП през последните тридесет. Тази социална система има дефекти и няма принос. Истината е, че се опитваме да решим проблема цялостно, не само през кръпки в закон.

Не може лице да получава камара помощи без никой да държи сметка колко взимат накрая на месец. Има хора, за които като теглят чертата е по-добре да не работят, а да висят социалната система.

Това е проблем, който поставяме последните петнадесет години. Мисля че сега има смелост в мнозинството да се промени това.

Да, може да вдигнем данъците три пъти и да раздаваме на всеки кой колкото иска. Но кой ще плаща? Това е извратено социално законодателство.

Припомняме, че Патриотите от ВМРО искат отмяна на ЗСУ. Кодексът трябва да обедини в един нормативен акт цялостната държавна политика в тази сфера, при условие че поставя семейството и децата като основна ценност на обществото.

От парламентарната трибуна Веселинов обвини БСП, че подстрекават хората на протест срещу ЗСУ, но същевременно на комисия гласувате против отлагането му. Явно колкото по-гръмко изричате една лъжа, си вярате, че тя е истина. Няма по-лъжлива и лицемерна партия от Вас, заява той.

Изказването на Веселинов вижте във видеото >>>

В свое изказване пък депутатът д-р Калин Поповски – член на социалната комисия, запозна колегите си с конкретни цифри:

Да се говори, че България не е социална не е правилно. Бюджетът на социалното осигуряване е 12 млрд. лв. – 8 са от вноски, а 4 млрд. идват от държавния бюджет. Да видим едно семейство какви помощи може да взима по двата закона – за социалните помощи и за семейните помощи за деца. Многодетните семейства в България, които са част от маргиналните слоеве – след шесто дете социалните надбавки са повече от минимална заплата. По закона за социалните помощи пък  се добавят още 440 лв. на семейство.

Т.е. е едно семейство, което има повече от 6 деца, и без никой да работи взима над 1000 лв. на месец, част от които идват от големи бюджет. Получава се, че хората, които работят, имат над 560 демаркационна линия, не взимат детски надбавки. Нали се усещате какъв тежък дисонанс е с тези надбавки.

Искаме да се финансира от едно място, за да се знае колко точно пари се получават. Защото иначе семейства взимат пари по два закона и това тежи на бюджета. Делегираме правата на експертите от социалното министерство, които да измислят как да решат този проблем.

Изказването на Поповски вижте във видеото >>>

В последната една година Законът за социалните услуги е една от горещите точки в нашето общество, заяви и Александър Сиди в свое изказване в парламента, като отбеляза, че е имало десетки протести срещу част от текстовете в закона.

Това наложи и неговото отлагане с цел да се направят корекции по текстовете, които не се харесват на българското общество, припомни той. По време на това отлагане и на всички срещи, които направихме, всъщност разбрахме, че проблемът не е само в Закона за социалните услуги, а в цялото фрагментирано законодателство в тази сфера, което води до това да не се знае кой, откъде и какви социални помощи получава, да няма един закон, по който да се случва социалното подпомагане в страната, отбеляза Александър Сиди.

По думите му пътят е един – да се премахне това фрагментирано законодателство, да се отменят всички тези закони, но да не остава правен вакуум, и съответно да се кодифицира тази тема в един общ кодекс за социалните услуги.

Александър Сиди каза още:

Решението, което предлагаме е следното – в срок от четири месеца Министерството на труда и социалната политика /МТСП/ да изготви и представи в Народното събрание анализ на действащото законодателство в областта на социалното подпомагане и да предложи концепция за неговото кодифициране. В срок от шест месеца МТСП да представи в НС проект на кодекс за социална подкрепа, който да обедини в един нормативен акт цялостната държавна политика в тази сфера.

Надяваме се, че със спазването на тези срокове до края на 44-ото Народно събрание ще успеем да кодифицираме сферата на социалното подпомагане и ще успеем да спрем напрежението на улицата.

Изказването на Сиди вижте във видеото >>>

Със 113 гласа „за“, 3 – „против“ и 39 – „въздържали се“ депутатите подкрепиха предложението на Искрен Веселинов и Александър Сиди от ВМРО за обединение на отделните закони от сферата на социалното подпомагане в Кодекс.

Сподели: