Искрен Веселинов: За да направим Русе първи отново

Искрен Веселинов: Продължавам да вярвам, че всички трябва да служим на идеята, а не тя на нас

Уважаеми съратници и съмишленици,

Искам да благодаря на всички, които ме потърсиха във връзка с настоящия Конгрес на ВМРО – БНД с предложения за номинации за различни ръководни позиции.

Преди две години, след поредица от изборни провали и погрешни политически ходове дългогодишния председател, Красимир Каракачанов подаде оставка и предложи настоящата форма на управление – триумвират+почтен председател и седемнайсетчленен състав на ИК. Това се случи в отговор на очевидната потребност от промяна, от нова енергия и рестарт на ВМРО. Сега, две години по-късно можем да отчетем този формат като неуспешен.

Макар да бе спряно електоралнто пропадане, а негативните наслоения върху името ни да бяха отмити, констатираме, че с толкова много центрове на власт, сме неспособни на растеж и бърза реакция на политическите предизвикателства, а това сега е жизненоважно.

Най-лесно е да избягаш от отговорност и да обвиниш някой друг за неуспехите, аз няма да го направя и ще поема своята част от отговорността. В края на “далечната” вече 2021 г. аз действително възнамерявах да се кандидатирам за председателския пост и приех “компромиса” на съпредседателството, за да бъде избегнат междуличностния сблъсък с друго знаково лице на Организацията. Това се оказа решаващо за установяване на днешното безвластие, което пречи на подема. Затова днес заявявих на конгреса това, което трябваше да направя още преди две години: няма да се кандидатирам за никакъв пост в Изпълнителния комитет на ВМРО. Повече от две десетилетия участвам в неговата работа и мисля, че съм изпълнявал дълга си без да се пестя, но сега Организацията има огромна нужда от смяна на караула. Трябва да се даде път на новото поколение лидери, за да имаме бъдеще! Всички, които десетилетия служихме вярно е редно да бъдем техен гръб и подкрепа и с общи усилия да изградим отново ВМРО като първостепенна политическа сила.

Надявам се и други колеги, които десетилетия са били на ръководни позиции да осъзнаят необходимостта на ВМРО от рестарт не фиктивен, както преди две години, а истински и да подчинят личното си его на тази необходимост. Въпреки всичко, продължавам да вярвам, че всички трябва да служим на идеята, а не тя на нас, сподели Искрен Веселинов днес.

Сподели: