искрен веселинов

Искрен Веселинов: Сегашният размер на партийните субсидии е прекалено голям, трябва да има таван

Сегашният размер на партийните субсидии е прекалено голям, трябва да има таван, каза пред журналисти заместник-председателят на ВМРО и народен представител от 19-и МИР – Русе Искрен Веселинов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Веселинов посочи, че въпросът с намаляването на партийната субсидия на 1 лв. е доста сериозен.

Ние многократно сме заявявали, че в сегашния размер тя е прекалено голяма, особено за големите партии, които практически нямат възможност да изхарчат тези пари. Предложението обаче за намаляване на държавната субсидия трябва да бъде обвързано с възможните допустими източници на финансиране на партиите, обясни той.

Веселинов заяви, че по-правилният вариант е държавно финансиране, а не такова от фирми.

Може би трябва да има таван на получаваната субсидия. В момента големите партии, за които тези пари са изключително много, ги трупат по сметки, правят дарения и т.н. И казват, че парите на партиите са много. Да, на Вас са Ви много, но на други може би са малко, заяви зам.-председателят на ВМРО.

Веселинов подчерта, че дебатът трябва да бъде по-сериозен и по-задълбочен.

А не просто да се хвърля нещо, което е популярно. Защото за популизмът няма почивен ден и никой не е ваксиниран за популизъм. Но важното е да има нещо, което е работещо, читаво и дава гаранции, че партиите не са зависими от икономически субекти и че не получават прекалено много, което гражданите искат, каза още той.

Искрен Веселинов припомни, че в предишни години ВМРО е внасяла предложения за таван на субсидиите.

На този етап не можем да кажем дали ще подкрепим това предложение, ще се съберем и ще го говорим. Проблемът е, че промените са частични – отговарят на обществените очаквания за субсидията, но не дават отговор откъде се финансират партиите. Имаме или легални източници, или криминални – къде отиваме всъщност, коментира още Веселинов.

Сподели:

Още новини от деня