Искрен Веселинов: С решението си да замрази цените на тока днес Народното събрание се превърна в Конвент

С решението си да замрази цените на тока днес Народното събрание се превърна в Конвент. Не че не беше време някой да обърне внимание на този проблем, който мори бизнеса и скоро щеше да бръкне в джоба и на гражданите. Това написа във Фейсбук профила си заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов по повод решението на Народното събрание да наложи #мораториум на цените на #тока и #парното.

Само че подобни решения създават повече проблеми, отколкото решават. Не мисля, че трябва да се газят законите, дори с благородни цели. Решения има и ние сме предлагали много такива: от забраната на износа на ток, през увеличаване тежестта в микса на АЕЦ „Козлодуй“, до изключване от него на „американските“ ТЕЦ. Добавям и идеята за повишаване на данъчните ставки за енергийните дружества, които реализират свръхпечалби, а с приходите да се компенсират потребителите. Да не говорим, че има какво да се направи и срещу нагласените сделки в сектора и спекулата, пише Веселинов.

За това обаче трябва много експертна работа и изготвяне на предложения за промени в законите. Правили сме го десетки пъти, затова и през шестте години, когато работехме в НС, подобни ценови шокове не бяха допуснати. Та пожелавам на новите народни представители да не опират повече до „магически“ решения, за които после ще плащаме всички, а да залагат да експертното начало и упорития труд, заключи Искрен Веселинов.

Сподели: