Искрен Веселинов: Строителството на АМ „Русе-Велико Търново“ е изключително важна стъпка за развитието на Северна България

Искрен Веселинов: Трябва да има мостове между отделните партии, а не опити за налагане

Без опити за налагане – трябва да има дебат, а не силово решение

Аз лично в момента не мисля за коалиции. Трябва да има мостове между отделните партии, а не опити за налагане.

Имаме увереност и резултати от свършената работа, казва зам.-председателят на ВМРО и народен представител от 19-и МИР – Русе Искрен Веселинов в специално интервю за вестник „СТАНДАРТ“.

– Г-н Веселинов, ВМРО взе амбициозно решение – сами да участвате на изборите. Откъде идва увереността Ви?

– Да, имаме увереност. И доказани резултати – и на евроизборите, и на общинските избори. Разбира се, ние в тази кампания ще бъдем отворени за всички хора, които са с патриотични убеждения и споделят нашите политически възгледи и платформи.

– Какви са Вашите предложения за излизане от коронакризата?

– Ще акцентирам върху защитата на длъжниците. Това е едно от основните неща. Виждате колко хора останаха без работа по време на пандемията, колко други са с намалени доходи.

Много е важно също така и намаленият ДДС на туризма.

Този отрасъл понесе жестоки удари от сегашната ситуация и ако няма облекчения, не виждам как ще излезе лесно от финансовата криза. Ние сме инициатори и на кампанията „Българско лято“. Тя е именно за туризма, за неговото спасение. Трябва обаче цялостна държавна стратегия, за да се избегнат фалити.

– Предвиждате ли срещи с бизнеса за обсъждане на програмата?

– В момента правим предизборната си платформа. Със сигурност ще имаме конкретна икономическа програма, която ще представим подробно. Но аз вече споменах кои са най-важните неща за нас. И на кои отрасли трябва да се обърне най-голямо внимание.

– Какво обещахте и какво успяхте да свършите през изтичащия мандат?

– Удовлетворени сме, че голяма част от обещаното сме успели да го превърнем в реалност.

Минималната пенсия вече е 300 лева, минималната работна заплата стана 650 лева, а беше 540.

Знаете, че възнагражденията на нашите учители вече станаха много по-достойни, отколкото бяха преди години. Правим всичко възможно да възраждаме армията, върнахме военното обучение в училищата – това е важна и полезна стъпка. Но това е наистина удовлетворение, а не приписване на заслуги.

– Вашата лична кауза – законът за вечния длъжник?

– Да, моята кауза. Доволен съм, защото се маха едно огромно психологическо бреме от обикновения човек. Защо той цял живот трябва да бъде длъжник и да не му се даде втори шанс? Това вече е постигнато.

Също така данъчните облекчения за семействата с деца, безплатните детски градини –

това също бяха наши платформи, на които ние много дължахме. Хубаво е наистина, че и тези въпроси бяха решени.

– Мислите ли за някакви бъдещи коалиции, защото прогнозите са за сложна политическа конфигурация в новия парламент?

– Да, така е вероятно. Но аз лично в момента не мисля за коалиции. Трябва да има мостове между отделните партии, а не опити за налагане. Ние искаме да има дебати. Без силови решения. Достатъчно доказателства има, че те не работят.

– Има обаче сериозни политически различия между партиите.

– Естествено е, че има някои различия, които не могат да бъдат преодолени. Но казвам отново – ние сме за диалог с партиите.

– По какви приоритети?

– Демографското развитие, икономическото развитие, проблемите заради епидемията. Това са много важни неща, за които можем да говорим с всички партии. По тези въпроси няма нужда от заяждане и непрекъснато опониране.

– Все пак – имате ли предпочитания към евентуален партньор в парламента?

– Трудно е да се каже в момента. Със сигурност, ние сме готови да бъдем и конструктивна опозиция.

Сподели: