Искрен Веселинов: За да направим Русе първи отново

Искрен Веселинов: Улисани в междуличностни състезания, които да гарантират една или друга властова позиция на участниците в тях, не усещаме, че постепенно ВМРО загуби своя автентичен образ

Отворено писмо оповести днес бившият съпредседател на ВМРО Искрен Веселинов. В него той казва:

Уважаеми съратници и съмишленици от ВМРО-БНД,

Обръщам се към всички вас с тревога за бъдещето на Организацията, на която сме посветили десетилетия от живота си. Повод за тези редове е публикуваната информация за възможна коалиция с “Левицата”, но процесът, който буди тревога, е доста по-продължителен. Улисани в междуличностни състезания, които да гарантират една или друга властова позиция на участниците в тях, не усещаме, че постепенно ВМРО загуби своя автентичен образ. Налице е не само деидеологизация на Организацията, която започна да преследва само злободневни политически цели, които се очаква да дадат някакъв краткосрочен дивидент, но и подмяна на геополитическата ориентация, както и на основните цели, заради които тя съществува, а ние сме постъпили в нея.

ВМРО-БНД бе партия създадена, за да бъде политически инструмент за решаване на Българския национален въпрос и в частност Македонския въпрос, сиреч ребългаризацията на отнетите след злополучните за България земи, където под руско-комунистически диктат бе инсталирана измислената македонска нация. Днес, четвърт век след като си поставихме тая задача, можем да констатираме само отстъпление, а по-точно е да се каже и разорение на българщината в Република Северна Македония. И това след многогодишното ни участие в управлението на България, което сякаш катализира, а не стопира пагубните процеси.

Но това са само последиците, чуваме от години, от устата на наши лидери тези, които пряко подкрепят покровителите на основният ни геополитически противник на Балканите, Сърбия. Така съдействат и за дискредитирането на нашата кауза и външнополитическата ни изолация. В борбата за “леви” гласове се очаква, че разказът за Многополюсен свят, за възход на Русия или Китай и изтласкване на западното влияние от Балканите, ще донесе някакъв вот, но това добро ли е за България и каузата на ВМРО?

ВМРО-БНД започна своят политически път като дясна организация, част от коалицията ОДС, свалила от власт Жан Виденов със заявка за изграждане на модерно демократично общество. Навреме се разграничихме от корупционните практики и заявихме, че е възможно да съществува алтернатива едновременно дясна, демократична и патриотична. В устава ни и до днес стои като основна цел “изграждане на пазарна икономика и неприкосновеност на частната собственост”, но постепенно наши лидери започнаха да говорят за национализация, за таван на цените, за държавата, като решение на всичко, а размерът на минималните пенсии дълго бе въздигнат като основна цел на Организацията. От това дори не бе извлечен политически дивидент, просто бавно и сигурно ВМРО зави наляво. Процес, който продължава и днес, а може би е пред своя грозен финал.

ВМРО-БНД все повече се превръща в партия, която е готова да каже всичко, за всичко да напише позиция само и само да спечели нечие одобрение. Това ни води по пътя на загуба на идентичност и идеен багаж. Не случайно от години не се издава пропагандни материали – позициите ни толкова бързо мутират, че се разчита на късата памет на избирателя и доброто впечатление от някое телевизионно участие.

Но така се губи базата. Не е възможно да се привличат млади хора и да се работи дългосрочно. ВМРО-БНД от идеологическа, се превръща в биографическа партия на хора влезли за кауза и десетилетия влизали в различни роли в нейно име, докато околните са забравили началото. Редно е поне ние да си го припомним!

Затова като членове и активисти на ВМРО – Българско национално движение трябва ясно да заявим, че е нужна реидеологизация на Организацията. Връщане към автентичното начало и политическо позициониране не с оглед мимолетния политически ефект, а дългосрочните интереси на Каузата ни. Нашият път не е наляво! До вчера ни управляваха ляво-либерали, които имат своята лява проруска алтернатива в лицето на БСП и Възраждане.

Това, от което има нужда България е силна дясна проевропейска консервативна алтернатива, защитаваща националния интерес. За създаването на такава алтернатива следва да посвети своите усилия и Организацията, а не да влиза в поредната омерзителна комбинация за някой мандат повече!

Сподели: