искрен веселинов

Искрен Веселинов: Циганите трябва да се социализират и да работят

Не казваме, че циганите трябва да бъдат горени на клади. Казваме, че трябва да се социализират и да работят. Това заяви в ефира на „Здравей, България” по НОВА депутатът от ПГ на „Обединени патриоти” в 19-и МИР – Русе и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов.

Той коментира създалото се в последните дни напрежение между циганската общност и ВМРО. В понеделник пред Министерския съвет цигани се събраха на протест с искане за оставката на вицепремиера Красимир Каракачанов. Поводът – изказването му във Войводиново, в което той заяви, че циганите са станали „нагли”.

Дългата ръка на ДПС личеше в протеста пред МС, заяви Веселинов.

Народният представител категорично отрече твърденията, че ВМРО е купувала цигански гласове и заяви, че доказателства за подобни действия няма.

Ние не упражняваме цялата власт, но ние преди 2 години направихме първите крачки. Едни от големите проблеми са социалният паразитизъм, маргиналната раждаемост – това деца да раждат деца. Сигнализирали сме многократно Прокуратурата, която в части от страната е започнала да действа. Това е ангажимент на цялото общество, заяви воеводата.

Не знам някъде да е доказано, че ВМРО или патриотичните организации купуват гласове. Системно години наред сме протестирали срещу беззаконието. Няма формация, която да е подала толкова много сигнали за нередности по отношение живота на циганите, каза още Веселинов.

Циганският въпрос не е само незаконното строителство, това е цялостната политика на държавата. Включително и социалната политика, която доведе до социален паразитизъм и до нежелание на това население да се интегрира. Това, което може ще се опитаме да направим през изпълнителната власт, е да накараме всяко социално плащане да бъде свързано с тест за социализация, за спазване на закона, за образованост, категорично заяви заместник-председателят на ВМРО.

Изработваме концепция за справяне с гетоизацията на страната. Тя ще е готова в рамките на следващите 10 дни. Гетото не е въпрос на строителни граници, а на спазване на закона, сподели Веселинов.

Сподели: