Искрен Веселинов: Строителството на АМ „Русе-Велико Търново“ е изключително важна стъпка за развитието на Северна България

Искрен Веселинов: Често се чудя дали живеем в демокрация или в банкокрация

Уважаеми приятели,

Често се чудя дали живеем в демокрация или в банкокрация. Дали нашата страна се ръководи от народа чрез избраните от него представители или от банките, които във всеки един удобен момент могат чрез някоя друга институция да променят волята на народа.

Повод за днешните ми разсъждения е поредното решение на Конституционния съд, което няма нищо общо с правото и с Конституцията според мен. В един много добре избран политически момент, когато Народното събрание се занимава с всяка една глупост, която партиите в него са решили да интерпретират. Когато се коват изборни правила, които да им помогнат да спечелят повече гласове за сметка на опонентите си, Конституционният съд реши да отмени на практика половината от текстовете, които бяхме приели, за да защитим хората в положението на „вечния длъжник“.

Приеха това решение без да имат изобщо право да дискутират по него, тъй като бяха сезирани от Висшия адвокатски съвет, който пък по Конституция има право да ги сезира само, когато се касае за права на гражданите, а в случая, както е известно, правата, които се защитават с отмяната на тези текстове са правата са на банките и на техните дъщерни дружества – колекторските фирми.

В този удобен момент, в който и ВМРО е извън парламента и съответно един противник по-малко би могъл да сигнализира и апелира към хората и тяхното недоволство, Конституционният съд, без да има право да се произнася го направи. И то в разрез с всякакъв морал и всякаква здравна логика, както и в разрез с текстовете на Конституцията, споделя сега бившият народен представител от ВМРО в 19-и МИР – Русе Искрен Веселинов.

#ЗаконЗаВечнияДлъжник

Сподели: