Искрен Веселинов: Патриотизмът е на мода, има много млади хора, които се интересуват от история

Искрен Веселинов: Явно историята е обречена да се повтаря заради неизменните геополитически интереси на империите

На 22.06.1941 г.Германия напада СССР и заради България. Това си спомних, когато прочетох за актуалното искане на Русия за изтегляне войските на НАТО от страната ни. Явно историята е обречена да се повтаря заради неизменните геополитически интереси на империите. За Русия те са контрол над Черно море като първа стъпка и на проливите като триумф. За Хитлер тогава и за САЩ сега са други. И за двете страни съдбите на народите по трасето на плановете им нямат значение… Това сподели днес заместник – председателят на ВМРО и бивш народен представител от 19-и МИР – Русе Искрен Веселинов.

За тези, които не помнят, той прилага и цитат:

Из Посланието на Адолф Хитлер от 22 юни 1941 г. към германския народ и войниците на Източния фронт

Германски народе, националсоциалисти!

След тежки кризи, осъден от месеци на мълчание, най-после настъпи моментът, в който аз мога да говоря напълно откровено.

…Нахлуването в Румъния от страна на Русия и зависимостта, в която бе Гърция спрямо Англия, заплашваха да превърнат тия области (Балканите) също в кратко време в общ боен театър.

…Поканих г. Молотов да дойде в Берлин. Съветският министър на външните работи поиска да бъдат уяснени и Германия да даде съгласието си по следните четири въпроса:

…Дали германската гаранция, дадена на Румъния, би била действителна в случай на нападение на Румъния от страна на Съветска Русия. Дали Германия е готова да се съгласи Съветска Русия от своя страна да даде гаранция на България и да изпрати по тоя случай съветски войски в България. Като въпросните съветски войски нямат намерение, г. Молотов заяви точно, да искат например да изгонят българския цар. На това аз отговорих, че България е една суверенна държава и че не знам България да е искала гаранцията на Съветска Русия, както Румъния бе поискала от Германия. Добавих, че освен това съм принуден да вляза в съгласие със своя съюзник по тоя въпрос.

Г. Молотов ми заяви, че Съветска Русия имала абсолютно нужда от свободно преминаване през Дарданелите и че искала, в интереса на своята защита, окупирането на няколко важни брегове на Дарданелите и на Босфора. Той ме запита дали Германия е съгласна на това. Аз отговорих, че Германия е готова да даде във всеки момент съгласието си за едно изменение на спогодбата от Монтрьо в полза на държавите по крайбрежието на Черно море, но че Германия отказва да се съгласи Русия да си присвои бази по Проливите…”

Сподели: