съдебна палата русе съд прокуратура

Искът на съпругата на загинал при ПТП е уважен изцяло

Окръжен съд – Русе уважи предявения иск и осъди „Алианц“ Румъния да плати на 58-годишната Е. Е. сумата в размер на 120 000 лв., представляваща обезщетение за причинени неимуществени вреди от ПТП, в което е загинал съпругът й.   

На 16.05.2016 г. около 8 ч. жената се возела в управлявания от мъжа й лек автомобил „Фолксваген Голф“ от с. Екзарх Йосиф към гр. Русе. Завивайки наляво и включвайки се в главния път Бяла-Русе, били ударени отзад от идващата със 127 км/ч „Хонда“, управлявана от румънския гражданин Д. С. От удара двете коли се завъртели, а българският шофьор починал вследствие на тежките увреждания, които получил. За румънския автомобил имало валидна застраховка „Гражданска отговорност“ в ALLIANZ TIRAC ASIGURARI  S.A., Румъния. Е. Е. предявила претенция за заплащане на застрахователно обезщетение към ответното дружество, чрез представителя му в Р България – ЗАД„ АЛИАНЦ БЪЛГАРИЯ“, но получила отказ. Затова подала иск чрез съда за сумата от 120 000 лв.

Окръжен съд – Русе счете за доказано, че ищцата е претърпяла неимуществени вреди – мъка, болки, страдания от загубата на починалия при ПТП съпруг, което е променило коренно живота й в негативен план, отразило се неблагоприятно както на психиката й, така и на общото й здравословно състояние, на социалния й живот и на семейните отношения, и търпените вреди са пряка и непосредствена последица от процесното ПТП. Съобразявайки възрастта на ищцата, че е останала без подкрепа и опора от съпруга си, с когото е имала повече от 40 години съвместен живот, както и преживените и продължаващи психически травми и стрес, съдът прие, че претърпените от нея неимуществени вреди следва да се репарират със сумата от 120 000 лева. Ответното дружество е осъдено да й заплати и разноските по делото в размер на 5109 лв.

Решението на Окръжен съд – Русе, с което искът на Е. Е. срещу румънския застраховател е уважен в пълния претендиран размер, подлежи на обжалване в двуседмичен срок.

Сподели: