„Истории, нарисувани с думи от русенските художници” - продължение

„Истории, нарисувани с думи от русенските художници” – продължение

В следващите дни Художествена галерия – Русе представя книгата „Истории, нарисувани с думи от русенските художници” , издадена през 2013 г.

По-долу поместваме част от предговора на Елена Великова и Лилия Рачева:

„Книгата е съвместен опит на Русенска художествена галерия и информационния седмичник на Североизточна България „Форум”. Заедно пожелахме с творците, които днес са сред нас, да съхраним паметта за живелите преди нас. Искаше ни се да пресъздадем палитрата на живота на русенските художници от ХХ век чрез разказите на очевидци и участници, създатели на така наречената Русенска живописна школа…

Всеки художник е автор в тази книга. С помощта на думите той рисува пред читателя образа на „художника като човек”, „художника с палитра и четка”. Всяка история е литературен портрет, създаден от творците. Всяка история е преживяна и разказана през призмата на очевидеца така, както той е видял и усетил със сетивата си своя колега. Затова и спомените са като палитрата на художника, в нея има настроение, цвят и колорит.”

„Истории, нарисувани с думи от русенските художници”
Съставители: Елена Великова, Лилия Рачева
Включените в изданието репродукции са от фонда на ХГ – Русе
Снимки – Лилия Рачева, Художествена галерия – Русе
Редактор: Нели Пигулева
Графичен дизайн и предпечат: Ваня Недева
Печат: Авангард Принт ЕООД

Книгата е издадена с финансовата подкрепа на г-н Любомир Табаков.
Екипът на съставителите на книгата благодари на всички художници и частни лица, предоставили данните, включени в книгата.

Николай Русчуклиев (р. 1932)
Портрет на румънка – м.б., пл., 100х80
Фонд на ХГ – Русе
Сподели:

Още новини от деня