Историческият музей в Бяла открива тематична изложба по повод 146 години от трагичната смърт на милосърдната сестра баронеса Юлия Вревска

Историческият музей в Бяла открива тематична изложба по повод 146 години от трагичната смърт на милосърдната сестра баронеса Юлия Вревска

По повод отбелязването на 146 години от трагичната смърт на милосърдната сестра баронеса Юлия Вревска, погребана в двора на музея, Историческият музей – гр. Бяла открива на 5 февруари 2024 г. тематична изложба на експонати, дарени от граждани и институции. Причината е, че дарителството като акт на благотворителност и хуманност се доближава в малка степен до доброволната саможертва на Юлия Вревска.

В изложбата ще бъдат показани исторически предмети, свързани с епохата, която пресъздава постоянната експозиция. Така посетителите ще могат да разгледат – револвер Смит и Уесън, каквито са били на въоръжение в руската и по-късно в българската армия; револвер „Гасер“, каквито са използвани в национално-освободителните борби, включително в Македония и Добруджа; белгийски револвер Булдог с кобур, какви са използвани от българите преди и след 1878 г.; пищов с кремъчно-спусков механизъм (популярен като „кремъклия“); красиво изработена орнаментирана ножница за масивен кинжал; пехотна пушка Мартини Хенри, която е приета на въоръжение в румънската армия след руско-турската война. Освен това ще бъдат показани оригинални фотографии – снимка от погребението в беленската църква „Св. Георги“ на руския генерал Николай Кононов, който като млад офицер е участвал в руско-турската война и е погребан в Бяла; снимка с автограф на опълченеца Никола Богданов и др. Сред експонатите ще бъде и дневникът-тетрадка със спомени на Йордан Петев, в който са представени описания на редки събития от историята на град Бяла – събарянето на част от моста на Колю Фичето през 1897 г., откриването на Историческия музей през 1907 г., изключително подробни описания за участието на беленчани в Първата световна война и ярки картинни спомени за геройската смърт на някой от тях, загинали на южния фронт в Македония. Историческите предмети са дарени от частни лица, Окръжна прокуратура – Русе, МВР-Русе, ГД БОП.

Историческият музей е с общ профил и обхваща всички исторически периоди. Затова дарените вещи и документи са много повече и с най-разнообразен характер, но няма възможност да бъдат показани всички:

– етнографски материали – инструменти, свързани със стопанския живот, съдове, части от носии, тъкани на домашен стан черги с характерни за региона шарки; ръчно плетени покривки за спалня; ковьори за стена; чорапи; ризи и др.;

– предмети от градския бит – мебелировка на стая на заможен занаятчия и търговец от 30-те г. на ХХ в.; копие на опълченска униформа за дете, каквито са били обличани учениците-членове на юнашките гимнастически дружества в началото на XX в. В Бяла е едно от ранните юнашки дружества в България с развит колоездачен спорт от 1903 г. и духов оркестър. Юнашкото дружество съществува до 9 септември 1944 г. Снимки от дейността на Популярната банка в града, книги, издадени от Лупу Герщайн и др.

-военна история – куртка на подпоручик – артилерист, беленски жител, с която той участва във Втората световна война, различни офицерски униформени облекла от времето на социализма и др.

-съвременен период – наградно червено знаме, както и многобройни документи и снимки, свързани с организирането и участието на България в EXPO ’90 в Осака, включително и наградите за България. Организаторът на българското представяне в Япония е възпитаник преди 9 септември на гимназията в Бяла, а баща му – директор на популярната банка в Бяла.

Откриването на изложбата ще бъде на 5 февруари и ще приема посетители до 10 март.

Сподели: