Историята на чешките играчки представя изложба в Русе

Историята на чешките играчки представя изложба в Русе + ВИДЕО

Днес в Историческия музей в Русе бе открита изложбата „Mini Wonders – чешката играчка вчера и днес“. Гостуването й в Русе става възможно, благодарение на Регионален исторически музей – Русе и Чешки център – София. Експозицията представиха директорът на музея проф. д-р Николай Ненов и Силвия Дерибеева от Чешки център.

Изложбата насочва вниманието към феномена на чешката играчка, чиято история започва в началото на XX век и продължава интензивно да се развива и днес. Експонатите представят актуалното чешко производство, съчетавайки авторска иновация, оригиналност и традиция. Представени са работи на съвременни автори, заедно с емблематични продукти, които са оставили следа в историята на чешката култура през последните сто години и се произвеждат до днес. Най-старият експонат в изложбата е от 1920 г., а най-новите са създадени през последните години.

Чешката играчка се превръща в еталон в международен план. Има огромни успехи на Световното изложение в Брюксел през 1958 г., където главна роля в експозицията, насочена към детския свят, има Иржи Трънка, заедно с Виктор Фиксъл и Вацлав Кубата. В по-новата история интерес към детската играчка буди ретроспективата на Либуше Никлова, показана през 2011 г. в парижкия Музей на декоративните изкуства под името Plastique ludique (Радостната пластмаса). Година по-късно чешки играчки са включени в проекта „Столетието на детето“ (Century of the Child: Growing by Design 1900-2000), представен в нюйоркския Музей на модерното изкуство.

Изложбата Mini Wonders има за цел да привлече вниманието към конкретни модели на фирми (напр. Merkur, Fatra, Detoa), които се отличават с дългогодишната си традиция и се нареждат сред производителите, чиито играчки са любими на много поколения деца и то не само в Чехия, но и в чужбина. Днес младите дизайнери и илюстратори продължават традицията на чешката (най-вече дървена) играчка и същевременно залагат на нови идеи и решения. Именно авторската играчка им дава възможност за въображение без ограничения и им помага да прекрачват творческите граници, художествените прийоми и технологичната изобретателност. Крайно време е местните фирми да използват техния потенциал така, както това прави Fatra, чрез колекция създадена от съвременни дизайнери.

Всички експонати, независимо дали са реплики на оригинален дизайн от XX век или съвременни решения, имат положителен отглас сред децата, както и сред възрастните, които ги търсят за декорация или за свои колекции. Изложбата представя играчката като символ на детството, радостта и креативността, неща които са присъщи на малки и големи.

Сподели: