искрен веселинов

И. Веселинов: Намалява се административната тежест при декларирането на недвижим имот

По предложение на заместник-председателя на ПГ на „Обединени патриоти“ , заместник-председател на ВМРО – БНД и председател на Комисията по регионално развитие и благоустройство в 44-ото Народно събрание Искрен Веселинов бяха направени поправки в Закона за местните данъци и такси. Те целят да освободят гражданите от задължението да подават информация до общинските власти при закупуването на имоти. Тази информация фактически е налична при компетентния орган и не е необходимо новият собственик да губи време и средства да я удостоверява отделно пред общинските власти.

Заместник-председателят на ВМРО и народен представител от 19-и МИР – Русе Искрен Веселинов сподели във „Фейсбук“, че е щастлив от тази малка победа. Също така допълни, че благодарение на направените промени освобождаваме гражданите, придобили недвижим имот, от задължението да го декларират в общините. Доста абсурдна беше ситуацията, при която цялата информация е налична в единия отдел на администрацията и вместо да стигне до другия, хората да трябва да губят часове от личното си време или да търпят санкции. Сега тази административна тежест пада със съгласието и на самите общини, защото НСОРБ ме подкрепиха. Скоро те трябва да са готови и организационно, казва Веселинов.

Другите приети предложение в Закона за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси са обвързани отново с отпадане на административните тежести. А именно – да отпадне задължението физическите и юридическите лица да подават данъчни декларации за новопостроени сгради. Запазва се, обаче, задължението да се подават данъчни декларации за определяне на данъка върху наследствата. Но за сметка на това наследниците са освободени от подаването на тази декларация.

Не можах да не се похваля, но и такива дребни неща осмислят престоя в НС, защото ако не се отказваме да отстраняваме едно по едно безумията, които ни заобикалят, те все ще свършат един ден, посочи още Веселинов по повод приетите промени в закона.

Сподели: