Искрен Веселинов: Патриотизмът е на мода, има много млади хора, които се интересуват от история

И. Веселинов: Пътна карта за управление на ковид кризата, финансови обезщетения за всички засегнати сектори и 9% ДДС като постоянна мярка

Не може един бранш да поема „удара“ за своя сметка. Нужна е национална стратегия, а не затваряне „на парче“

Позицията на заместник-председателя на ВМРО и бивш народен представител от 19-и МИР – Русе Искрен Веселинов, публикувана в профила му във „Фейсбук“, идва в отговор на поредните рестрикции от страна на държавата, насочени единствено към туристическия и ресторантьорския бизнес. Това предизвика справедливия гняв на работещите в тези сектори, които изразиха несъгласието си както чрез официални писма до институциите, така и чрез многохилядни протести в цялата страна.

Подобен род мерки не само, че няма да ограничат разпространението на коронавируса, но и ще предизвикат отново нарочното струпване на хора по площадите и нелегалните сбирки в нощни клубове и частни домове, на които за контрол и превенция далеч не може да се говори.

За нас от ВМРО е несправедливо тежестта от разпространението на коронавируса да пада именно и само върху този бранш, който е водещ за генерирането на БВП на страната.

Ето защо подкрепяме исканията на бранша, а именно:

  1. Правителството да изготви пътна карта с ясни правила какво следва за всеки сектор от икономиката при преминаване на страната от „зелена“ в „оранжева“ и „червена“ зона, за да има предвидимост и сигурност пред всеки отрасъл. Истеричното затваряне и отваряне, както говорим още от миналата година, е пагубно за много фирми и това е и една от причините за липсата на доверие в обществото към темата „ковид“ като цяло.
  2. Държавата трябва да поеме отговорността да обезщети всеки сектор, който поради наложените мерки е частично или изцяло засегнат. Тази мярка трябва да важи и за регионални локдауни. Хората, работещи в заведенията, хотелите, атракционите и т.н., не трябва да понасят персонално отговорността за наложените от правителството забрани. Нужно е да се изгради „светофарна уредба“, паралелна с тази за ковид-заболеваемостта, в която ясно да са разписани финансовите компенсации, които държавата осигурява на засегнатите фирми и лица.
  3. При необходимост от затваряне на бизнеси мярката трябва да обхваща всички търговски обекти, свързани с голямо струпване на хора. С какво една дискотека с 200 човека е по-опасна с нощно пазаруване с хиляди хора в голям хипермаркет без спазване на елементарните, наложени преди година мерки? За мен всяка стъпка, предложена от правителството трябва да води до реални резултати, но не за сметка само на определени сектори.
  4. Размерът на ДДС от 9% за целия сектор туризъм трябва да се превърне в безсрочна мярка предвид факта, че това е най-засегнатия от ковид-кризата отрасъл.
  5. Трябва да се въведат ваучери за почивки за ученици, пенсионери и всички осигуряващи се лица. По този начин държавата ще подпомогне не само бранша, но и домакинствата.
  6. Трябва да се направи анализ и да се намалят концесионните такси и за следващата година, за да може държавата да се намеси и да изисква намаляване на цените на услугата за крайния потребител.
  7. Трябва да се изготви единен национален регистър на туроператорите, в който да се подава актуална информация за движението на организирани групи туристи. Това ще подпомогне контрола на човекопотока и оттам и контрола над разпространението на заразата.
  8. Държавата трябва да поеме отговорността и да помисли за механизъм за „озаптяване“ на цената на електроенергията. Неправилната регулация, на която ставаме свидетели последните месеци, доведе до шокиращо поскъпване на електроенергията, което „повлече“ след себе си и безконтролното поскъпване на всички продукти и услуги на пазара. Това от своя страна допълнително натовари всички сектори на икономиката и постави пред допълнително изпитание цялата икономика.

Искрен Веселинов припомня в своята позиция и мерките, които ние от ВМРО успяхме да наложим въпреки ограниченията на НОЩ:

Днес е кулминацията на протестите, които организират заетите в туристическия бранш. За мнозина странични зрители това е поредната досадна новина, за други – антиваксърска проява, за трети – заявка за недопустими претенции. Истината е, че това е опит на стотици хиляди хора да запазят доходите и поминъка си от липсата на правила и аз не мога да не заявя подкрепата си.

Поредните рестрикции от страна на държавата са насочени единствено към туристическия и ресторантьорския бизнес. Подобен род мерки не само, че няма да ограничи разпространението на коронавируса, но и ще предизвика отново нарочното струпване на хора по площадите и нелегалните сбирки в нощни клубове и частни домове, на които за контрол и превенция далеч не може да се говори.

За нас от ВМРО е несправедливо тежестта от разпространението на коронавируса да пада именно и само върху този бранш, който е водещ за генерирането на БВП на страната. Водихме борба за справедливото му третиране с вездесъщия НОЩ още при първата вълна на ковид и предложихме мерки за подкрепа и възстановяване, които позволиха оцеляването му. Не можем да мълчим и сега и еднозначно подкрепяме единните искания на бранша: за ясна пътна карта и правила, утвърдени от държавата, за адекватни и навременни обезщетения за потърпевшите от мерките. Особено важно е мерките, които ВМРО успяхме да защитим в 44-ото НС, от временни да станат постоянни или поне да се удължат с още 24 месеца. Става дума за намалената данъчна ставка, ваучерите за туризъм за хората на първа линия, концесионните такси за плажовете, подкрепата за туроператорите, субсидията за чартърните полети и т.н. Не на последно място държавата трябва да си влезе в ролята и да озапти ръста на цените, създаден от безвластието. Най-вече цената на тока, която отдавна задмина европейските нива.

Има още много неща, които могат да подкрепят бранша – например старата ни идея за ваучери за туризъм, подобни на тези, които работодателите дават за храна. За съжаление за да се случи това, трябва работещ парламент, а не пошлото шоу по кални борби, което наблюдаваме в момента.

Във всеки случай нужни са усилия да запазим от фалит бранша, който дава 15% от БВП на страната ни. Поне ние от ВМРО ясно осъзнаваме това и сме го показали не с думи, а с дела!

Сподели: