Искрен Веселинов приемна Бяла

И. Веселинов: Това, че Гинка купува ЧЕЗ, е като муха да се ожени за слон

Искрен Веселинов е заместник-председател на ВМРО, депутат в 44-ото Народно събрание от групата на „Обединени патриоти“ в 19-и МИР – Русе. Член е на парламентарната комисия по енергетика. Веселинов коментира ексклузивно пред ПИК темата, която разтресе държавата – сделката за купуването на ЧЕЗ от българската „Инерком груп“.

– Г-н Веселинов, какъв е вашият коментар за трусовете в държавата след новината, че фирма от Пазарджик купува ЧЕЗ?

– Тази сделка не трябва да се случи. Държавата с нейните институции трябва да се намеси.

– Кой стои зад тази фирма?

– Ние имаме официалната информация. Всичко се случва по чуждо законодателство (чешкото – б.ред.) и затова досега държавните ни институции не са се намесили. Има и въпроси с финансирането. Работата е малко „муха да се ожени за слон““.

– А има ли някаква опасност за енергийната ни система?

– Тази фирма няма капацитета да управлява такова голямо дружество. Оттук идват и опасенията за евентуални проблеми с доставката на ток. За самата енергийна система няма опасност. Там КЕВР гарантира това.

– Как бихте коментирали твърденията на някои експерти, че визитата на чешкия премиер Андрей Бабиш в София в края на януари може да е използвана за лобизъм за сделката?

– Не мисля. Във време на европейското председателство идват много държавни глави в България. Едва ли е имало нещо такова. Не искам да влизам в риториката на опозицията.

– Как според вас се стигна дотук – една фирма, без особена история, придобива най-голямото електроразпределително дружество?

– Проблемът идва от продажбата през 2005 г. на трите чуждестранни компании. Много малко са държавите по света, които си позволяват такова нещо. Повечето предпочитат концесии или друг вид партньорство, но продажба… 67% процента бяха продадени тогава. После в първия кабинет на ГЕРБ бяха продадени и останалите минотарни дялове на държавата.

– Чуха се и мнения държавата да направи опит да си върне ЧЕЗ…

– Държавата може би малко е закъсняла с идеята за ренационализацията на дружествата. Това ще струва много пари.

Сподели:

Още новини от деня