Ива Николова BMST

Йога първенство в Русе тази събота и неделя за първи път

Днес и утре град Русе е домакин на Държавно първенство по йога. Имайки предвид приоритета при йогите, който е здравето, би било добре ежедневно всеки един от нас да прави нещо за себе си, обърна внимание Ива Николова. Ива е един от организаторите и координатор на сдружение „Движение за хармонично развитие на човека“ за град Русе.

Смирението при тази философия е в основата на човешките взаимоотношения. По пътя на йога човекът тръгва, когато е изстрадал достатъчно в личен план. Когато някой иска промяна, защото чрез йога може да се направи промяната от самия него. Но за да промени себе си, човекът трябва да започне и да прави ежедневно други действия, различни от досегашните, което се оказва доста трудно. Да започне да променя навиците си, действията на ума си, на речта и действията си. Победата над себе си е това, за което си заслужава да се бориш в този живот!

Обобщавайки философията на йога, Ива Николова допълни, че тук няма състезание. Същественото за всеки е да разбере кой е, а не да се състезава с ближния. Какъв му е потенциала и къде е силата му, това е въпросът на йогите. При срещите си със себеподобни практикуващите йога се опитват да вникнат в добрите им страни, за да ги разберат и осмислят.

Държавното първенство, чиито домакин за пръв път е град Русе, се провежда на 16 и 17 юни 2018 година в Пленарна зала на Община Русе. В събота първенството започва от 12.30 часа, като ще има две демонстрации на русенския клуб и една от клуб „Изида“ – Деми Чолакова. В неделя от 10.00 ч. ще има демонстрации на народни и индийски танци. В двата дни ще има семинарни занимания по индийски танци с водещ Катя Тошева от София. Първенството ще бъде оценявано от жури от двама души и Техническа комисия също от двама души, сред които е Ива Николова.

От русенският клуб ще участват в първенството трима, практикуващи йога и по конкретно асани.

В България хиляди се занимават с йога, уточни водещата инструкторка. Само в Русе са близо десет студиата, предлагащи занимания с йога.

Да практикуваш йога и да постигнеш напредък е много трудно, защото се изисква много отдаденост.  В големите градове това е почти невъзможно. За хората, посещаващи 2-3 пъти студиата по йога, им е достатъчно това време, за да изчистят ума си от лошите мисли. Те се чувстват добре или им се отваря пространство.

Сподели:

Още новини от деня