Йордан Атанасов идва в библиотеката със своята „Машина“ на 16 май

Йордан Атанасов идва в библиотеката със своята „Машина“ на 16 май

На 16 май (четвъртък), в 17.30 ч., в Читалня (синя) І етаж Йордан Атанасов ще гостува на русенци с новата си стихосбирка „Машина“. Рецензент на книгата е Румен Стоянов.

Водещ на събитието, което се провежда със Съдействието на Съюз на свободните писатели – филиал Русе,  ще бъде Надежда Радева.

За книгата: „Новата книга на поета Йордан Атанасов приковава вниманието на читателя с изненадващото за стихосбирка заглавие „Машина“. Може би защото напоследък, предимно в научните и в техническите сфери, твърде много се говори за изкуствения интелект и неговите възможности. Стихотворението „Машина“, дало название на цялата книга, изобразява „корема на града“, в който са намерили покой изкормените „консерви, стъклени шишета и стъкла, / илюзии с излъскани подметки, / стари вестници…“ и всякакви „огризки“ от нещата, които „работниците мургави“ в ранната утрин прибират с машината по чистотата. Времето не е случайно избрано – това е знаковият момент, в който се разминават нощта и денят, мракът и светлината, сънищата и реалността. Именно той подготвя въвеждането на образа на Морфей – бога на сънищата и фантазиите в древногръцката митология.“

За автора: Йордан Атанасов е роден в гр. Брауншвайг – Германия, където родителите му са работили като градинари преди и по време на Втората световна война. Баща му и един от братята му остават в Западна Германия. Израства в село Драганово и във Велико Търново. Завършва Радиожурналистика в Софийския университет „Свети Климент Охридски“.

В момента е председател на читалище „Даскал Петър Иванов – 1988“– Стара Загора и главен редактор на в. „Литературен глас“ – вестник за литература и култура, който възстановява с група старозагорски писатели през 1994 г., като своеобразен продължител на едноименния Д. Б. Митов вестник.

Член е на Съюза на българските писатели, на Съюза на българските журналисти – носител на наградата за литература и изкуство „Николай Лилиев“ – Стара Загора и на награди от национални литературни конкурси. Участва в редица сборници и антологии. Превеждан е на френски, руски, гръцки, унгарски и белоруски език.

Автор е на 15 стихосбирки, 1 роман и 1 книга с разкази, новели и пътеписи. „Машина“ е неговата 16-а стихосбирка.

Йордан Атанасов очаква своите читатели в библиотеката на 16 май, в 17:30 ч.

Сподели: