часовници

Какви видове механизми се използват ръчните часовници?

Механизмите на часовниците, наричани още „калибър“, са ключовата съставка на всеки часовник – без този вътрешен механизъм не би имало тиктакане.

Прочетете, за да разберете как работи всеки от тях.

Кварцов механизъм

Часовник с кварцов механизъм е такъв, който се захранва от синтетичен кварцов кристал, електронна платка и батерия. батерията тип „копче“ дава енергия на платката, която кара кристалния елемент да вибрира. Тази вибрация кара стрелките на часовника да „тиктакат“.

Съществуват два основни типа кварцови механизми: Швейцарски и японски. Разликата между швейцарските и японските кварцови механизми е в страната на произход на кварцовия кристал. За да бъде класифициран като швейцарски механизъм, целият калибър трябва да бъде сглобен във фабрика, базирана в Швейцария, и да бъде проверен в Швейцария. Голяма част от реномираните производители на маркови часовници използват швейцарски механизми при производството им.

Механичен с ръчно навиване

Механичните часовници изискват ръчно навиване, за да работят.

Навиването кара главната пружина да задейства тиктакането на часовника. Механичните часовници не използват батерии. Ако механичен часовник остане ненавит, той ще спре да работи. Носещият го трябва да го навие отново, за да се задейства.

Автоматичен самонавиващ механизъм

Автоматичните часовници използват кинетична енергия (движение) от китката на потребителя, за да прехвърлят енергия към механизма, който след това работи автоматично.

Автоматичните механични часовници нямат батерия. Ако часовникът бъде оставен за дълъг период от време на шкаф или рафт, той ще спре да отчита времето. Някой трябва да го носи, за да се задейства отново. Или да се постави в кутия за навиване.

Хибридни смарт часовници

Хибридният часовник съчетава някои свързани функции на смарт часовника с традиционната механика на часовника. Това означава, че той има функционалността на смарт часовник, но изглежда като аналогов часовник.

По същество това е най-доброто от двата свята, тъй като предлага формата и естетиката на модерен или дизайнерски часовник, като същевременно има допълнителни функции. Някои хибридни часовници имат миниатюрен сензорен екран в циферблата, а други предлагат персонализиран сензорен екран. За разлика от стандартните смарт часовници, хибридният часовник не се нуждае от зареждане всеки ден.

Смарт часовници

Смарт часовниците са мини компютри под формата на цифрови ръчни часовници. Те имат сензорни циферблати и интерфейсът им е свързан с телефона на потребителя чрез приложение.

Повечето смарт часовници имат Bluetooth възможности, които позволяват на приложението да функционира с часовника. Най-добрите функции на смарт часовниците са възможността за изпращане/получаване на съобщения, проследяване на здравето, персонализирани известия, синхронизиране на календари и много други.

Смарт часовниците имат батерии като при мобилните телефони, които трябва да се зареждат. Обикновено това се случва всеки ден.

Соларни часовници, захранвани със слънчева енергия

Часовник със слънчево захранване е часовник, който се зарежда изцяло или частично от соларна клетка.

Работата им се състои в това, че слънчевата светлина и/или изкуствената светлина се абсорбират от малък слънчев панел зад кристала на часовника. След това този соларен панел преобразува светлината в електрическа енергия, за да захрани часовника.

Не е необходимо да се притеснявате, че трябва да държите часовника постоянно на слънце. Той обикновено има възможност да съхранява енергия в акумулаторна клетка, за да се захранва през нощта или когато е покрит, например под ръкав.

Каква е разликата между швейцарските и японските механизми?

Швейцарските механизми са сръчно проектирани, което прави часовниците по-скъпи, в резултат на прецизната ръчна изработка. Докато японските механизми са икономично конструирани с помощта на роботизирана линия, което ги прави много по-евтини за разлика от швейцарските.

Излишно е да споменаваме, че въпреки различията си, популярността на швейцарските механизми ETA и японските механизми Miyota са ненадминати и се използват от престижни часовникарски компании в световен мащаб.

Механизмите ETA на швейцарците са пословично ценени заради майсторството, вложено в изработката на детайлите – от използваните материали до начина на обработка на металите. Тази прецизност при ръчното сглобяване и проверката на компонентите е причината швейцарските механизми да са толкова високо ценени от много производители на часовници и колекционери. Но защо такава сложност, ще попитате?

Изкуството на швейцарците в областта на хорологията датира от началото на XVI в. по време на протестантската реформация, когато френските протестанти, наричани още хугеноти, са принудени от широко разпространени преследвания да напуснат Франция и да се преместят в Женева, носейки със себе си своите сръчни умения в областта на часовникарството.

През втората половина на XVI в. женевските часовникари-бежанци успяват да си извоюват репутация на професионални дизайнерски часовникари. Така че, носейки швейцарски часовник, вие не само носите произведение на изкуството, но и продължавате една архаична традиция.

Японските механизми Miyota са много по-евтини, защото се произвеждат предимно на поточни линии, така че просто нямат личната изработка, която стои зад тях. Това обаче дава възможност за много по-малка вероятност за грешка, отколкото само на око. За разлика от швейцарските исторически корени, японската часовникарска индустрия е много по-модерно явление. Тя се заражда през 20-ти век, когато се забелязва празнина в индустрията за достъпни, но качествени часовници.

Така че, ако търсите часовник с швейцарски или японски механизъм, можете да сте спокойни, че и двата предлагат изключително забележителен и надежден калибър.

Сподели: