наводнение апартамент русе

Какво да направите, ако в апартамента се спука тръба

Какво да направите, ако в апартамента се спука тръба?

Представете си тази гледка: връщате се вкъщи  от работа и всичко в апартамента е подгизнало във вода. А в някои случаи направо е като потоп. Става дума за наводнение от спукана тръба. Водата изтича от нея, например, в банята, стича се и възмутени съседи бият по вратата ви.

Как да се подходи в такава ситуация?

Блокирайте водата, за да няма още по-големи щети.

Спрете централното подаване на водата. Това в някои случаи засяга цялата сграда, но е важно да се действа бързо. И се свържете с ВиК повреди, които трябва да дойдат на адрес, за да оправят възникналата авария.

Ако има сравнително малко вода на пода се опитайте да я попиете с парцали, за да не прониква в дълбочина. Ако не знаете къде е спирателния кран или нямате достъп до него, сложете леген или голяма кофа на мястото на теча.

Внимателно изключете и извадете електрическите уреди от наводнената зона. Направете снимка на теча и щетите, причинени от наводнението. Това е особено важно, ако апартамента има застраховка, покриваща риска наводнение.

И кой всъщност е виновен за спуканата тръба в апартамента?

Това със сигурност могат да кажат специалистите от ВиК. Знаете ли, че тръбата може да се спука и по вина на местната ВиК, ако е било спряно водоподаването и след това пуснато?

Случва се собственикът на апартамента да е отговорен за спукването на тръбата. Защо? Той може да е сменил или поправил част от щранга без разрешението на управляващата организация. Запомнете: ремонтът на тръбите и водопроводната инсталация трябва да бъдат само от оторизирана за целта фирма.

Любопитно: Спукването на ръба в жилището е неприятно, неочаквано в повечето случаи и може да има ужасни последици. Не само за собственото жилище, но и за това на съседите отдолу, защото те могат да предявят иск за нанесените вреди. Но ако имате застраховка, покриваща това събитие, нещата не изглеждат чак толкова черни.

Сподели:

Още новини от деня