къща проект

Какво е по-добре: да построите или да купите къща?

Научете дали е по-добре да построите или да си купите къща?

Казват, че първата къща се строи за враговете, втората за приятели, а третата за себе си. И какво е по-разумно, сами да построите къща според своите желания или да купите такава, готова, за да се преместите в нея възможно най-бързо?

Истината е следната – всичко зависи от портфейла.

Обикновено първият критерий е финансовото състояние, което от една страна отваря възможности, от друга страна ограничава желанието. Ако сравните разходите за изграждане и закупуване на къща, тогава като правило, второто е по-скъпо. Причината е проста: собственикът може всеки ден да се намесва в процеса на строителство и да избира материалите, които най-много му харесват и са най подходящи като цена. При закупуване на завършена къща печалбата на продавача се добавя към цената на имота. И въпреки това, често хората смятат тази опция за по-удобна и тъй като по правило недвижимите имоти се купуват с банков заем, те не вземат предвид факта, че в случай на самостоятелно строителство, същата тази къща може да струва 30 000 евро по-евтино.

Това са фактите.

Но има и още…

Ако факторът време е важен, не започвайте строителството сами!

Един от факторите, които влияят върху решението за изграждане или закупуване на собствена къща, е наличието на време. Ако искате да се преместите в ново жилище възможно най-скоро, а на пазара има доста богат избор от оферти, които отговарят на вашите критерии, трябва да намерите брокер и да започнете системно да ги разглеждате, тоест да правите огледи. Разбира се, нужно е да сте много внимателни защото във вестниците или в интернет има случаи за всякакви измами. Купувайки завършена къща, вие, разбира се, спестявате време и избягвате досадната хартиена суматоха, която неизбежно съпътства строителството. Освен това вие вече конкретно виждате какво купувате.

Съвет, който не е за пренебрегване: доверете се само на реномирани строителни фирми.

И когато купувате завършена къща, или по време на строителството, е важно да изберете надеждна строителна компания. Не забравяйте да съберете информация за компанията и нейното управление; от колко време работят, какви оценки им дават клиентите. Необходимо е доверие, за да се чувствате спокойни и уверени, че в новата къща няма да срещнете проблеми поради грешки, допуснати по време на строителството.

Но все пак, ако решите сами да строите….

По време на строителството на къщата е нужно да се отделя много време за проектиране, подбор на материали, консултации и контрол. Но и трябва да планирате стаите точно според нуждите на вашето семейство и в този смисъл може да направите промени в планираното по време на строителния процес. Например, става дума за преместване на стени или увеличаване площта на гаража. Разбира се, всички подобни промени трябва да бъдат одобрени в проекта.

Освен това къщата, която се строи от вас, има по-голяма емоционална стойност.

Ако не искате да строите, но искате да получите нова къща….

Много компании за недвижими имоти предлагат възможност за закупуване на парцел с завършена къща. Това е идеално решение за тези, които не искат сами да се занимават със строителство и документи, но искат да получат нов дом. Избирайки подобен проект, разбира се, трябва да участвате възможно най-активно.  И, разбира се, внимателно огледайте околността, за да няма нищо наблизо, което да ви дразни по-късно. Например, неприятни съседи, които могат да ви отровят живота или фабрика, която бълва отровен дим или издава силен шум.

Решението е ваше.

Сподели: