maxcar-logo

Какво е шарнир и как се проверява дали е разбит?

За да е възможно предаването на въртящия момент от двигателя към четирите колела на автомобила е необходимо използването на шарнир за всяко от тях. Какво представлява този механизъм и защо е толкова важен за движението на леката кола. Симптомите за повреда и как да проверите дали е за ремонт? Споделят от онлайн магазин Maxcar.

Какво е шарнир на автомобили?

Понякога го наричат граната, поради сходството във външния вид. Основното предназначение на елемента е предаването на въртящия момент и осигуряването на гъвкава връзка на колелата. Това позволява промяната на ъгъла им спрямо равнината на пътя при преминаване по неравности. Без наличието на шарнири, предаването на въртенето към колелата и тяхното управление не може да се осъществи. С това функцията на тези елементи не приключва: намаляват вибрациите от пътя, помагат за синхронизиране на движението и намаляват натоварването върху задвижващия вал.

Какви са симптомите за разбит шарнир?

Имайки предвид, че тези части действат като опорна точка между окачването и колелата, а също се грижат за комфортното пътуване, тяхното разбиване ще предизвика следните симптоми: поява на почукване, вибрации във волана и свистене, като при износени накладки, занасяне на автомобила при завои и други маневри. Наблюдава се още неравномерно износване на протектора на гумите, а в критичен момент се получава свободно движение на колелото и загуба на управление.

Появата на шумове, тракания и скърцане в завоите са най-неприятни, тъй като това означава, че вече не е възможно рециклиране или ремонт на частта, а трябва да се смени с нова.

Как се прави проверка на изправността?

Визуалният оглед на състоянието е добра идея. Редовно проверявайте състоянието на гумения защитен маншон. Той задържа смазката във вътрешността на отделните шарнири и предпазва от попадане на песъчинки и замърсявания. Ако е скъсан и напукан, препоръчителна е неговата смяна.

Какви са честите причини за разбиване и повреда?

Тъй като са подложени на големи натоварвания и понасяне на високи обороти на въртене, компонентите бързо се износват. Въпреки това, ако се спазват някои правила за шофиране, експлоатационният срок може да се удължи до 100 000 или 150 000 км пробег. Ето защо, от онлайн магазин Maxcar споделят някои съвети:

  • не шофирайте агресивно и не правете остри занасяния и завои – допълнително натоварване върху частите, което може да се избегне;
  • не претоварвайте автомобила – прекомерният товар върху превозното средство се отразява пряко върху състоянието на частите от окачването;
  • редовно проверявайте състоянието на гумения защитен маншон – при неговата смяна непременно се поставя и нова смазка.
Сподели: