арбалет

Какво трябва да знаем за арбалета? История и важни факти

Арбалетът е едно от най-старите оръжия, използвани от човека и все още намиращо приложения в различни направления. Този вид лък е изобретен преди хилядолетия и въпреки че в днешно време обяснимо по-популярни и много по-често използвани са огнестрелните средства, има своите почитатели и сфери на употреба. Какви са те и кои от тях са разрешени от закона, ще разясним малко по-надолу.

Къде изобщо можем да открием това метателно оръжие в съвремието, при положение че го свързваме с използване най-вече в средновековните битки и ловни походи? Оказва се, че и днес арбалетът присъства в продуктовата листа на реномираните магазини за оръжия, като притежаването му е въпрос не само на прищявка, но и на определен престиж.

Историята на арбалета

Трудно е да се каже кога точно е изобретено това оръжие, но със сигурност данни за употребата му се откриват векове преди Новата ера. Както и за други бойни средства, смята се, че арбалетът е изобретен в Китай. Поне към Далечния Изток ни отвеждат първите сведения за използването на това метателно средство. Без съмнение арбалетът като бойно оръжие се споменава при битката Ма Линг – Китай от 341 г. пр. Хр. Най-старите артефакти, отнасящи се до това изобретение, също ни отвеждат към Поднебесната империя в III век преди Новата ера.

Но специалистите по история на оръжията са на мнение, че арбалетът вероятно се е използвал доста преди това. Твърде е вероятно да е възникнал на различни места по едно и също или близко време, докато се оформи като бойното средство, което ни е познато днес. Съществуват достатъчно данни за използването на този вид хоризонтален лък в Древна Елада и в Римската империя, макар че е трудно да се говори за масовото му приложение като средство за водене на война или лов.

Без съмнение арбалетът до голяма степен дължи своята популярност на норманите. При завладяването на Англия през 1066 г. те със сигурност са използвали множество от тези метателни средства. Има изобилие от истории, свързани с кръстоносните походи, в които арбалетът е основен вариант за поразяване на врага.

А той наистина е имал поразителна сила за времето си. Дори  папа Николай II прави опит да го забрани през XII век, определяйки го за artem mortiferum (смъртоносно изкуство), но този опит се оказва неуспешен. Crossbow, както го наричат в Британия и както е известен в англоезичния свят, продължава да се използва векове наред във войни и при завладяване на нови територии, като върши работа и на испанските конкистадори при завоюването на земи в Америка.

От средата на XVI век обаче това метателно средство започва да отстъпва на нанасящите по-сериозни поражения огнестрелни оръжия (при цялото им несъвършенство тогава), като се използва все по-рядко, предимно с отбранителни цели.

Арбалетът е по-опасен от лъка

Каква е разликата между двете метателни средства, при положение, че като цяло са с доста сходно устройство и принцип на работа? Най-очевидният признак за разграничаването на лък и арбалет е в тяхната форма и най-вече ориентация по вертикала и хоризонтала. Класическият лък по дефиниция е изправен, а арбалетът – легнал. Но не е само това. Арбалетът е доста по-тежък, тъй като най-често се използва метална конструкция. Освен това, стрелите се застопоряват и след това се освобождават със своеобразен спусък, докато при лъка просто се поставят на тетивата от стрелеца и се отправят към целта.

Арбалетът може да се смята за по-опасен и способен да нанесе по-сериозни поражения. Изстреляните от него стрели могат да развият скорост над 100 метра в секунда и да уцелят обект на по-голямо разстояние.

Може ли да се използва по време на лов?

Като цяло, тази употреба на метателното средство е по-скоро отживелица или екзотика в днешно време. Но има почитатели на стрелковото изкуство, които имат страст към това да използват не пушка при преследване на дивеч, а именно арбалет. В България обаче това не е възможно или поне не е разрешено. Законовата уредба е такава, че забранява употребата на арбалет за ловни цели. Трудно е да се аргументира защо е така, а много специалисти окачествяват такава мярка като недомислица. Има все пак доводи, които да подкрепят актуалната мярка, а и Crossbow в гората не е най-удобното и бързо средство за отстрелване на дивеч.

Така или иначе обаче тази нормативна уредба е факт и ловците трябва да се съобразят с нея. А за лъка съществува вратичка в закона, която допуска употребата му по време на лов, но това не се отнася за неговия “братовчед”.

За какво ни е тогава арбалет? Това метателно средство се използва за спорт, като можем да открием немалко примери по света за турнири, в които присъства категорията Crossbow. Това при нас отново е рядкост, за разлика от лъка, който като спортна дисциплина се практикува значително по-масово. Арбалетът стандартно е и по-скъп от обикновения лък, тъй като има по-сложна конструкция и по-високо ниво на оборудване. Иначе няма спор, че това древно оръжие е красиво и изящно, но в неподходящите ръце може да се окаже и опасно.

Сподели: