Продължава ваксинирането срещу коронавирус в УМБАЛ "Канев" - Русе

Какво трябва да знаем за ваксините

Ваксините, с които България провежда имунизационната си кампания срещу COVID-19, са преминали успешно и трите фази на клиничните изпитвания. Те са разработени в съответствие със същите законови изисквания за фармацевтично качество, безопасност и ефикасност като другите лекарства. Както всички лекарства, ефектите на ваксините се тестват първо в лаборатория, включително и върху животни. След това проучвания се провеждат сред голям брой доброволци от различни държави, на различна възраст, с или без придружаващи заболявания.

   Преди одобрение всички ваксини в ЕС се оценяват по същите високи стандарти като всяко друго лекарство. Това, което е различно за ваксините срещу COVID-19, e, че скоростта на развитие и потенциалното одобрение са много по-бързи, поради спешната ситуация, свързана с общественото здраве. За целта Европейската агенция по лекарствата / ЕМА / създаде специална експертна група и процедури за бърз преглед, за да оцени висококачествените предложения на компаниите във възможно най-кратки срокове, като същевременно гарантира солидни научни доказателства за ползата от ваксините.

   Ваксините срещу COVID-19 са разработени на базата на различни технологии:

      ★ иРНК – тези ваксини обучават нашите клетки как да произвеждат протеин / или част от протеин /, който предизвиква имунен отговор. Този имунен отговор ни предпазва от заразяване, ако истинският вирус навлезе в организма ни. иРНК  са ваксините на BioNTech/Pfizer и Moderna, както и тази, на Cure Vac, която към момента се оценява от ЕМА.

      ★ аденовирусни – след като бъде приложена, ваксината доставя в организма ни ген на SARS-Cov-2. Клетките го използват, за да произвеждат безопасен фрагмент от коронавируса, или т.нар. ,,spike“ протеин. Имунната система разпознава този протеин като чужд и така се активира естествената защита на организма. Такива са ваксините на AstraZeneka и на  Janssen, както и руската Sputnik V, която към момента се разглежда от ЕМА.

      ★ антигеннни – използва се антиген на вируса. При контакта с него имунната система се активира и произвежда специфични антитела, които да неутрализират патогена при повторна среща с него. Такава е ваксината на NOVAVAKS, която по настоящем се оценява от ЕМА.

    Ваксините са сигурни и ефективни срещу тежко протичане на заболяването и възможни сериозни последици върху здравето. Ваксинирането дава индивидуална защита, но с постигането на високо ваксинално покритие сред населението разпространението на COVID-19 ще бъде ограничено. Целта на МЗ е да бъде постигнат  в страната колективен имунитет, което означава поне 70% от населението да бъде имунизирано. Най-важно е да получат васкина възрастните хора и тези, с хронични заболявания, тъй-като рискът от тежко протичане на заболяването и летален край при тях е най-висок. За да защити гражданите, министерството е осигурило достатъчно количество от всички одобрени от ЕС ваксини, като приложението им е безплатно и доброволно, без значение от здравноосигурителния статус на гражданите.

   Трябва да бъдем внимателни, защото в общественото пространство все по-често се разпространява невярна информация за ваксините. По този начин се подрива доверието в имунизационния процес и ползата, която ваксините носят. Науката е категорична, че ваксините срещу COVID-19  са безвредни и безопасни – те нямат общо с мрежата за пренос на данни 5G; не водят до безплодие; не променят човешкото ДНК; не заразяват с корона вирус; чрез ваксинация не се поставя чип в тялото на човека. За да направят гражданите своя информиран избор, е важно да ползват достоверни източници и да бъдат критични към всичко, което четат в социалните мрежи и интернет пространството. Достоверни източници на информация са: Световната здравна организация, Европейската комисия, Европейската агенция по лекарствата, Европейският център за контрол и превенция на заболяванията, Министерството на здравеопазването, Изпълнителната агенция по лекарствата, Националният център по заразни и паразитни болести и т.н.

   Сред най-често задаваните от гражданите въпроси относно ваксините е този за нежеланите лекарствени реакции след имунизация. Хората не трябва да се притесняват, защото тези реакции са нормални и преминават бързо. Такива са отпадналост, болки в мускулите, главоболие и зачервяване на мястото на инжекцията. Обикновено те се появяват веднага след ваксинацията и преминават за часове. Симптомите са очаквани и показват, че имунната система отговаря на ваксината и създава антитела срещу вируса. Такива реакции обаче не са задължителни – голяма част от ваксинираните на проявяват никаква симптоматика след имунизация.В случай на проява на неочаквана странична реакция, гражданите следва да уведомят медицинското лице, поставило ваксината, или ваксинационния пункт, в който е приложена. Сигнал може да бъде подаден чрез online фомуляр, който може да бъде намерен на официалната интернет страница на Изпълнителната агенция по лекарствата или на телефон 02 8903417.

РЗИ-Русе

Сподели: