Как да бъдем по-продуктивни на работа? Съвети и трикове за продуктивност

Как да бъдем по-продуктивни на работа? Съвети и трикове за продуктивност

Златното правило за справяне с постоянно изникващите идеи, задачи и мисли в главата ни е „Улови фокуса“. Често пъти се случва да вършим три-четири неща наведнъж, което прави продуктивността ни много ниска, а резултатите незадоволителни. Скачайки от задача на задача и вършейки по малко от всичко, ние убиваме творческото начало в себе си и се предаваме на нечии чужди времеви рамки.

Всички ние изглежда ставаме все по-заети и по-заети. Въпреки че технологиите направиха много от нещата, които преди отнемаха много време, по достъпни от когато и да било, ние продължаваме да сме заети. Но да си прекалено зает не е оптималното състояние. Това е просто индикация за едно състояние на хаос, а не за състояние на концентрация. Да не забравяме, че концентрацията е оптималното състояние, за да се вършат нещата ефективно. Фокусирайки се върху смислените неща, които трябва да свършим и вършейки ги добре, ние всъщност постигаме повече, а така опростяваме живота си.

Как да направим така, че да не сме просто заети, а да бъдем с висока продуктивност на работното място?

ПРИЛАГАЙТЕ ПРИНЦИПА НА ПАРЕТО

Според принципа на Парето 20% от всички наши усилия генерират 80% от резултатите. Точно същите проценти може да не важат във всички случаи, но принципът подкрепя тезата, че по-голяма част от това, което правим ежедневно, не допринася или има много малък ефект върху резултатите, които искаме да постигнем.

Проблемът е, че повечето от нас не отделят времето да помислят кои 20% от нещата, които правят, създават резултатите, които искат. Вместо това ние имаме склонността да се товарим с прекалено много неща едновременно. Когато сложим прекалено много неща на чинията си, за съжаление не разполагаме с концентрацията да се представяме възможно най-добре. Установете няколкото наистина важни неща, върху които трябва да се съсредоточите във всеки ден от седмицата, които носят най-големи резултати, след което делегирайте останалото или го игнорирайте.

МАЛКИ ЦЕЛЕНАСОЧЕНИ СТЪПКИ

Ако имаме важни цели и дейности, с които знаем, че трябва да се занимаем, за да постигнем резултати, трябва да направим така, че да отделяме част от времето си всеки ден, за да се приближаваме постоянно към тези цели. “Спешните” неща често не са толкова спешни. Научете се да различавате добре кое е спешно, важно или маловажно.

ПОЧИВКАТА НЕ Е ГУБЕНЕ НА ВРЕМЕ

Нашият мозък не е създаден за работа 24 часа в денонощието и седем дни в седмицата. Отделяйки си известно време за почивка, ние си позволяваме да бъдем изобретателни и иновативни – качества, които са от съществено значение за ръководенето на един бизнес в дългосрочен план. Трябва да имаме приток от идеи и също така е по-добре към проблемите да се подхожда по един креативен начин, което да води до креативно решение, вместо до състояние на стрес и тревога.

ОТЛАГАНЕТО Е ПОЛЕЗНО

Правилното подреждане на задачите и умелото им отлагане може да доведе до блестящи резултати. Започването на работния ден с нещата, които са ви приятни и ще свършите бързо е печеливш ход. Има и друга система, според която е добре първо да се справите с по-трудоемките неща, а по-малките да оставите за по-късно. Въпрос на предпочитание – важна е концепцията за приоритизиране.

СПОКОЕН УМ

Най-големият враг на добре свършената работа е притеснението. Не се стресирайте излишно, притеснявайте се само за неща, които зависят от вас и които можете да поправите. Положителната нагласа е водеща за продуктивността във всяка една сфера. Не я убивайте с ненужни опити да свършите хиляди неща, повечето от които не са ваша работа. Всеки сам за себе си трябва да намери най-добрия начин, по който да смеси работата с почивката и задачите с приоритетите си. Не е лесна задача, но веднъж постигната и резултатите не закъсняват. Намерете своя начин да бъдете продуктивни и релаксирани едновременно.

Сподели: