имоти русе

Как да изберем апартамент?

Темата „Как да изберем апартамент?“ вълнува много хора и днес ще ви предоставим полезна информация.

Въпросът как да изберем апартамент може да изглежда твърде сложен – особено ако за първи път се докосвате до темата за недвижими имоти. Къде е по-добре да се живее – в панелна, монолитна или тухлена къща? Ново или жилище от вторичния пазар да закупим?

Къде да купя апартамент – в нова сграда или  от вторичния пазар?

Апартамент може да бъде закупен на първичен пазар в нова сграда или на вторичен пазар – от собственик. Разликата е осезаема по отношение на парите, качеството на жилищата и нивото на комфорт.

  • Апартаменти в нови сгради

Понятието „нова сграда“ включва постройки, в които можете да закупите недвижим имот от предприемача или негов агент. Закупуването на такива жилища  изисква подписването на договор дори още когато строежът е „на зелено“.

Апартаментите в нови сгради са насочени към хора, които не претендират за бързо нанасяне и са готови да изчакат 2-3 години преди завършването на комплекса. Но можете да намерите нов апартамент от предприемач в готови сгради с Акт 16.

  • Апартаменти от вторичния пазар

Вторичният пазар на жилища се състои от апартаменти, които вече имат собственик. Изборът на апартаменти на вторичния пазар е около три пъти повече от новите, което е напълно обяснимо.

Цената тук е малко по-ниска, но не може да се каже, че това важи за готово модерно мебелирани жилища, които са реновирани и се намират в добри градски зони за живеене.

Внимавайте с избора на апартамент!

Въпросът „Как да изберем апартамент?“ опира, разбира се, до финансовите възможности на хората. В повечето случаи за покупката на жилище се прави ипотека или се тегли потребителски заем. Има и вариант за бартерни сделки, които не са толкова популярни.

Изборът на жилище зависи от много други фактори – не само от цената. Става дума за брой на членове на семейството, наличие на гараж или паркомясто, близост до работно място, училище, магазини и пр. В крайна сметка всеки трябва сам да прецени какво жилище му трябва и дали може да си го позволи. И точно тук на помощ идват брокерите на недвижими имоти, които имат широк поглед върху имотния пазар. Те наистина могат да бъдат от голяма полза в търсенето на мечтаното жилище.

Сподели: