ученическа раница

Как да изберем подходяща раница за ученика?

Избирайки ученическа раница, искаме тя да е удобна, функционална и красива. Всички сме наясно как се отнасят повечето деца към своите раници – натъпкват ги с всевъзможни неща, хвърлят ги небрежно, където им попадне, ожесточено дърпат циповете и така нататък. Ето защо, първото условие при избора на раница е тя да е издръжлива и да служи безпроблемно поне една учебна година.

Но най-важното нещо, което трябва да отчетете, когато търсите подходяща раница за ученика е, че тя трябва да пази преди всичко здравето на детето. Точно от това в никакъв случай не следва да се спестява, защото рискът е голям и последиците могат да бъдат много лоши.  

Раниците са препоръчителни най-вече за ученици в началното и средното училище, тъй като тя разпределя теглото на учебниците и другите аксесоари равномерно и не натоварва гръбнака на детето. 

Съществуват много качествени модели, които надеждно могат да минимализират щети при евентуални падания, дъжд или замърсявания, а това е особено важно за по-малките ученици, които все още не знаят по какъв начин да се грижат най-правилно за вещите си.

Основното предимство на раницата е, че благодарение на обемната си форма не е удобна за носене на едното рамо, а това предполага, че детето ще я използва правилно – чрез двете презрамки и ще предпази гръбначния си стълб от изкривявания.

Разбира се, по-големите ученици предпочитат спортни модели раници или такива за едно рамо, но веднага бързаме да отбележим, че за един тийнейджър това не е толкова фатално, колкото за първокласник с все още твърде слаба мускулатура на гърба.

Как да изберем размера на раницата?

Огромна раница, в която самият първокласник би се побрал, е не само комична гледка, но и опасна ситуация за крехкия детски гръб. Преди да изберете определен модел раница, препоръчително е детето да я изпробва и да се уверите, че горният ѝ ръб не опира до горната част на гърба, а долният не се притиска към долната.

Никога не купувайте по-голяма от необходимото раница – понякога родителите обичат да купуват неща „с перспектива“, но по отношение на ученическата раница това е грешен подход.  

Как да изберем формата на раницата?

За първокласник е препоръчително да се купи раница с твърда рамка. Тя поддържа форма перфектно и всичко в нея може да се подреди прегледно – тетрадки, учебници, пособия, а и химикалките и моливите няма опасност да се счупят. Формата на раницата, също така, трябва да бъде такава, че когато детето върви с нея под дъжда, да не улеснява стичането на водата по гърба му. По-добре е да избягвате раници с торбеста форма – запазете тази опция за след няколко години, когато гърбът вече е добре оформен. Една класическа раница с корпус на рамката и капак е чудесна идея за ученик в началното училище.

Ортопедичен гръб

Много удобни и препоръчителни са тези раници, изработени с полутвърд ортопедичен гръб. Те са оборудвани с няколко меки вложки, които следват естествените извивки на гръбначния стълб, поддържат правилната стойка и разпределят равномерно товара по целия гръб.

Гърбът на чантата трябва да е изработен от така наречените „дишащи“ материи. Меката мрежеста подплата няма да позволи на гърба на детето да се спари при контакт с раницата.

Ако търсите раница за тийнейджър, няма да има нужда от твърда рамка, но можете да изберете модел, подсилен на гърба – това е по-добре от раница, която не поддържа форма.

От какъв материал да бъде изработена ученическата раница?

Най-добрият избор е водоустойчива, здрава найлонова тъкан, която не може лесно да се замърси и същевременно е лесна за пране. Такива материи получават водоустойчивите си свойства сред специални импрегнации.

Добре е също, ако раницата е снабдена с гумирано дъно или пластмасово  – дори и да попадне в локва, пособията вътре няма да пострадат. 

При избора обърнете внимание и на шевовете – те трябва да са прави и здрави.

Презрамките на раницата – какво трябва да знаем?

Каишките на раницата следва да са здрави и регулируеми, така че да може удобно да се издърпват и да прилягат плътно по гърба. Колкото по-широки са презрамките, толкова по-удобно е да се носи раницата на гръб. Идеалната ширина на презрамките е 4-5 см., защото няма да се врязват болезнено в раменете. Ако презрамките разполагат с еластично уплътнение, това е още по-добре. Хубаво е също да има и катарама, която да предпази презрамките да се свличат от гърба и едновременно с това да подсигуряват допълнителна опора за гръбначния стълб.

Каква дръжка трябва да има раницата?

По този въпрос експертите не са постигнали съгласие. Ако трябва да носите раницата на първокласник до и от училище, вероятно ще я вземете в ръка, като чанта, а няма да я сложите с презрамките на раменете си. В този случай вероятно бихте избрали някой модел с удобна, гумирана дръжка. Детето обаче също ще се възползва от тази опция и няма да слага презрамките, с което ще натовари гръбначния си стълб.

Ако обаче раницата има неудобна, твърде тънка дръжка от плат, която се врязва жестоко в пръстите и е подходяща единствено за закачане, вашият ученик ще предпочете да слага раницата на гърба си, а това е много по-полезно за него.

сн. Pixabay

Сподели:

Още новини от деня