детска стая

Как да обзаведем детска стая спрямо възрастта на детето

За да бъдете сигурни, че вашето дете чувства детската си стая като свое убежище, където е спокойно, усеща уюта на домашната обстановка и му харесва, трябва да обърнете внимание дали избрания от вас интериор пасва на възрастта му. 

Задачата по аранжиране на това помещение в подходящ вариант за малки и големи е трудна задача, но за щастие в онлайн и физическите магазини ще откриете голямо разнообразие от мебели и аксесоари, които да ви помогнат в преобразяването. Какво обзавеждане да изберете? Специалистите по интериорен дизайн дават следните няколко съвета и идеи, съобразно възрастовата категория, които да ви помогнат да се ориентирате лесно и да изберете най-подходящото и модерно обзавеждане.  

От раждането до 3-годишна възраст

През този период детето не може да изрази самостоятелно своите предпочитания и интериорът на помещението е задача, която се касае от вашите предпочитания и идеи. Важното е да изберете обзавеждане за детски стаи, което ще носи:

  • безопасност – избягвайте мебели с остри ъгли, защото през този етап децата прохождат, започват да опознават заобикалящия ги свят и са много любознателни. Освен това, отстранете всички минималистични предмети, които могат да попаднат в устата на вашето дете. Ако все пак обзавеждането не отговаря на критериите за безопасност, се оборудвайте с допълнителни средства за предпазване, като протектори. Осигурете меки килими за игра върху подовата настилка, които да предпазват и при евентуални падания;
  • материали – важно е да се насочите към хипоалергенни материали за детската стая, които няма да предизвикат алергични реакции или раздразнение на кожата, защото най-малките са предразположени към свръхчувствителност. Изборът на латекс е важен – изберете екологичен тип, при който изпаренията са минимални;
  • изберете правилен гардероб – още с раждането, малчуганите притежават много дрехи, аксесоари и играчки, които трябва да бъдат съхранявани правилно, за да поддържате реда в стаята. Ако детската стая е малка, заложете на двукрилен гардероб или еднокрилен и скрин, а ако е голяма, можете да се насочите и към трикрилен модел.

От 3 до 7-годишна възраст

След навършване на третата си година, малчуганите засилват своите възприятия, започват да проявяват интереси и да изказват мнение по касаещи ги въпроси. Ако искате да изберете типични цветове за момичета и момчета, можете да се насочите към розово и синьо в различните им нюанси, като светлите тонове са отлични за детска стая. Те не само създават визуална представа, че пространството е по-обширно, но и носят положителни емоции, асоцииращи се с уют, щастие, топлина.

През този период, малчуганите си играят активно, което означава, че можете да обособите кът за игра в детската стая. За спокойния сън на детето ви осигурете подходящи цветове в детската стая, удобно легло и комфортно осветление. 

Можете да изберете модулно обзавеждане, където да се съхраняват всички вещи. Включете и вертикалното пространство – поставете етажерки на стената. Можете да използвате тапети на специална тема, включващи любими анимационни герои. 

През този етап играчките и аксесоарите за забавление заемат голямо пространство. Осигурете достатъчно места за съхранение – шкафове, ракли, скринове.

От 7 до 12-годишна възраст

След започването на училище, с навършването на 7-годишна възраст, следва и обособяването на кът за учене. Важно е да осигурите максимално комфортна обстановка в детската стая, която да позволява на детето да се съсредоточи в уроците си. Изберете подходящо бюро, като съгласувате дизайна му с малкия член на вашето семейство. Можете да поставите органайзери за съхранение на ученически принадлежности, като химикалки, моливи, гумички, острилки и други. Така ще се постигне желания ред. 

Не забравяйте, че изборът на стол е също толкова важен, колкото и на бюро. Заложете на модел с ергономичен дизайн, удобна регулираща се седалка и подходяща облегалка. Тези нови придобивки трябва да бъдат качествена изработка, за да могат да устоят във времето.

От 12 до 18-годишна възраст и нагоре

Да обзаведете детската стая в този преходен период от детство към тийнейджърство, е сложна задача. На първо място, трябва да съгласувате всяко ваше решение с детето, да му позволявате да изказва своето мнение и да усеща съвместната работа помежду ви. Важно е всички мебели, които изберете, да бъдат качествени. Изработката от първокласен материал до голяма степен определя дълготрайността на ползване. 

Трябва да изберете подходящо легло за детската стая – много тийнейджъри предпочитат персон и половина. Матракът също е важен – преценете дали търсите пружинен или с мемори пяна, както и дали да бъде еднолицев или двулицев. 

Ще ви се наложи да смените и мебелите за съхранение. Изберете функционален гардероб, който може да бъде двукрилен или трикрилен, като добавите и огледало, защото през този етап от живота, грижата към външния вид се проявява силно. 

Тийнейджърите са известни със своите променливи настроения. Заложете на цветове, които носят спокойствие, топлина, отпускат тялото и съзнанието. Такива са бяло, бежово, пастелни тонове, както и светлосиво. Зеленото също е отличен вариант. За декорации можете да използвате по-наситени и ярки тонове, като жълто и червено. Можете да следвате конкретни стилове при обзавеждането – минималистичен, скандинавски, индустриален, винтидж, стандартен или други.

Сподели: