баня вана

Как да се грижим за своята акрилна вана?

баня вана

Акрилът е издръжлив материал, пази от размножаване на микроби, а повърхността му има свойства за отблъскване на мръсотията. Въпреки тези качества, ваната изисква внимателна грижа. За да удължите срока на експлоатация, поддържайте външния вид и блясъка на своята вана. Запомнете, акрилът трябва да се обработва правилно. Няма особени затруднения за грижата и почистването, основното е да се спазват всички правила. Ще разберем какво може и не може да се прави.

Какви са предимствата от покупката на акрилната вана?

Акрилната вана е много по-лека от чугунената вана, което е важно за транспортиране и монтаж. Материалът е гъвкав, така че ваната може да бъде с различни форми и размери. Материалът има топлоизолационни свойства, така че ваната задържа дълго време температурата на топлата вода. Самата вана е издръжлива и издържа на удари.

Недостатъци има ли акрилната вана?

Акрилът е полимерен материал, който не е устойчив на високи температури. Поради това прекалената горещина може да деформира повърхността. Грижата за такива вани в банята трябва да бъде редовна, а поддръжката – внимателна.

И какво не може да се използва?

Основният недостатък на материала е липсата на надеждно защитно покритие. Затова ваната лесно се надрасква, а ако почистващите препарати са неправилно избрани, бързо избледнява цвета на ваната. Когато се измие акрилната повърхност, трябва да се внимава. Никога не се почиства такава вана с абразивни почистващи препарати, в противен случай блясъкът ще изчезне и ще се появят драскотини, в които ще се натрупа мръсотия. Разтворител, амоняк, киселина и ацетон ще увредят ваната.

За поддръжка на и дезинфекция на ваната от акрил не се ползват химическите вещества, които съдържат хлор, тъй като акрилът не издържа. Използването на хлор ще доведе до замъгляване на повърхността. Не е желателно да се търка повърхността на ваната с твърди, метални и остри предмети. Това ще наруши целостта на покритието и ще повреди емайла. Преди да използвате почистващото средство, прочетете състава му: не трябва да съдържа алкохол, ацетон, амоняк.

И още:

Не се препоръчва поставянето на метални кофи във ваната, както и е забранено къпането на домашни любимци. Никога не поставяйте в една акрилна вана различни битови прибори. Във ваната не може да накиснете прането си за дълго време, това ще разруши повърхността й. За почистване се ползват препарати,които ще запазят оригиналния външен вид на ваната за дълго време. Сухият препарат трябва да се разтваря във вода и да се третира със сапунен разтвор. Ако се установи, че повърхността е с жълти петна, тогава не е необходимо цялата вана да се мие. Достатъчно е да навлажнете мека кърпа с оцет или лимонов сок и да избършете повърхността. За да се отървете от ръжда, използвайте специални препарати, за да премахнете ръждата от акрилната повърхност.

ВАЖНО!

Ако почистващият препарат се използва за първи път, първо го тествайте на малка площ: ако няма промяна, използвайте го безопасно.

МНОГО ЦЕНЕН СЪВЕТ!

Ако следвате основното просто правило, да измивате акрилната си вана с топла вода и после я попивате с мека кърпа след всяка употреба, то ще може да я ползвате дълго време. Така и необходимостта от домакински препарати ще бъде намалена до минимум. Но не винаги има време за ежедневно почистване.

Така че трябва да помните основните правила.

1.Непосредствено след къпане, изплакнете ваната с гореща вода.

2.Почиствайте с детергент на всеки две седмици.

3.Веднъж годишно дезинфекцирайте ваната със специален дезинфектант за акрил.

Подобни публикации
Сподели:
ЧЕТЕТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ В РАЗДЕЛ "НОВИНИ"