одмвр русе лого полиция мвр

Как да се предпазим от престъпления и инциденти по празниците

Време за прочитане: 2 мин.

С цел недопускане на инциденти и престъпни деяния различни експерти от МВР са подготвили съвети към гражданите как да се погрижат за своята сигурност и да защитят имуществото си от посегателства по време на предстоящите празнични дни.


КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ПО ВРЕМЕ НА КОЛЕДНИТЕ И НОВОГОДИШНИ ПРАЗНИЦИ ?!

С по-голяма бдителност и внимание, за повече сигурност и лична безопасност…

Погрижете се за сигурността на домовете си!

– Не оставяйте ключовете от дома си на леснодостъпни места, тъй като от тях могат да се възползват недоброжелатели с цел извършване на кражби;

– При излизане затваряйте прозорците и балконските врати на жилището си;

– Бъдете особено предпазливи, когато в дома ви се опитват да влязат непознати под различен предлог;

– Ако в района, където живеете, забележите непознати лица или такива със съмнително поведение, незабавно позвънете в районното управление или на тел. 112;

– Не съхранявайте в дома си големи парични суми и ценности;

– Ако сте планирали пътуване, оставете на доверен съсед или роднина телефонния си номер, на който да се свърже с вас при нужда;

– Не оповестявайте публично в социалните мрежи плановете си за предстоящо пътуване през празниците. Тази информация може да бъде използвана за извършване на престъпление във ваше отсъствие.

Пазете се от джебчии!

Джебчиите използват струпването на много хора в празничните и предпразнични дни около пазарите и православните храмове. Те се сливат с тълпата и възползвайки се от празничната приповдигнатост на хората, пребъркват техните джобове и чанти.

– Ако носите в себе си голяма сума пари, я разделете на части и ги сложете на различни места в чантата или вътрешните джобове на дрехите си;

– Попаднете ли в навалица, задължително притиснете чантата си отпред, плътно до тялото;

– Ако усетите допир до тялото или опъване на чантата, се обърнете рязко назад, за да огледате добре нападателя- ако все пак сте станали жертва на кражба, доброто описание на извършителя ще спомогне за разкриването на престъплението.

Внимавайте с пиротехническите изделия!

В дните около празниците се наблюдава масова употреба на пиротехнически изделия. Необмисленото и невнимателното им използване често обаче предизвиква пожари,наранявания – изгаряния, разкъсване на крайници, увреждане на очите и др. Имайте предвид, че употребата на пиротехнически средства е забранена в обществени и административни сгради, в лечебни заведения и в близост до тях, в обществения и железопътен транспорт, в увеселителни заведения и дискотеки, в близост до детски и учебни заведения, във входовете и междуетажните площадки на жилищни сгради, в затворени помещения, в междублоковите пространства.

При покупката им имайте предвид следното:

– всяко изделие трябва да е в оригинална опаковка и придружено с инструкции за употребата му на български език;

– закупуването от деца се осъществява под родителски контрол;

– пиротехническите изделия се съхраняват далеч от отоплителни уреди, открит огън и химични вещества;

– безразборното им изхвърляне от тераси и прозорци представлява опасност за преминаващите граждани и автомобили;

– в никакъв случай да не се използват самоделно направени пиратки и бомбички, тъй като инцидентите с тях много често имат сериозни последици за живота и здравето.

Сподели:

Още новини от деня