Отговорна игра

Как да се справим с проблемната игра

Отговорна игра

Хазартната зависимост е заболяване на съвременното общество, основано на патологичен стремеж към хазартните игри и бързото печелене на пари. Жертвите на игралната индустрия са хора от всички възрасти и социални статуси. Рядко признават зависимостта си, твърдейки, че това за тях е просто хоби, от което лесно ще се откажат. Какви са симптомите, лечението и начините за справяне със зависимостта?

Какво представлява пристрастяването към хазарта

Това е зависимост, като към алкохол, цигари, наркотици. В подобен случай, жертвите имат психологически, социални и финансови проблеми. Под определени условия могат да изпадат от чувство на отчаяние до необуздано веселие. Играчът всеки път има нужда от още адреналин, еуфория, тръпка и очакване на нещо положително (висока печалба). Това се постига чрез отделянето на хормони от типа на допамин, ендорфин и кортизол.

Пристрастяването най-често се развива в залите за слот машини или онлайн казината. Мотивите за вълнение са желанието за получаване на лесни пари, демонстриране на превъзходство и т. н.

Кога е необходимо справяне със зависимостта

Според фондация “Отговорна игра”, по външния вид на човека не е трудно да се разбере, че има нужда от справяне със зависимостта към хазарта. Симптомите се наблюдават в три фази:

  • на очакване – проявява се с неотложно емоционално очакване и нескрито чувство на радост;
  • на игрови процес – наблюдава се повишена задълбоченост в играта, силна еуфория при успех и изпадане в емоционално вълнение. Играчът изпитва силно отчаяние при загуба, губи се самоконтрола над външния свят;
  • на абстиненция –  проявява се под формата на промени в настроението, агресия, депресивни мисли, лошо здраве, непреодолимо желание за още печалби и дори прекрачване на закона.

Какви са методите за справяне със зависимостта

Справянето със зависимостта е комплексен процес, който се прилага непрекъснато и с участието на специалисти. Възстановяването зависи от степента на пристрастяване. За справяне с възникналите симптоми и модел на поведение, най-общо се преминава през фазата на кризата, където се изпада в състояние на тежка абстиненция. С лечението кризите намаляват – сънят и настроението се възстановяват. Фазата на възстановяване е при възобновяване на общуването с близките. Фазата на растеж е при избледняване на желанието за игра и нормализиране на социалните отношения.

Сподели: