Как се е чествал 24 май в Русе

Как се е чествал 24 май в Русе

Датата 24 май е празнична в българския календар. Денят на Светите братя е отбелязван като църковен празник още през XI век. За пръв път братята Кирил и Методий са чествани в Русенските училища през 1858 г., когато учителят Параскев Бояджиев произнася слово за живота и дейността на двамата просветители, както и за задълженията на гражданите към училищата.

От тази година честването на празника е съпроводено с голяма тържественост, училищата са украсявани с цветя и венци, с ликовете на братята. През годините се създава традиция след литургията в църквата „Св. Троица“ внушителна манифестация от духовенството, официалните власти, всички ученици и учители, част от гарнизона и множество граждани да се отправя към площад Александър I. Там Доростолският и Червенски митрополит отслужвал молебен, началникът на гарнизона поздравявал военните и учениците, изнасяли се речи за значението на празника, след което в Мъжката гимназия „Княз Борис“ се уреждал концерт на училищния хор. След обяд в Алеите (сега Парка на младежта) се устройвала общоградска веселба с хора, игри и забавления, провеждали се екскурзии и излети.

Денят на славянската писменост и култура е най-обичаният празник. Той се отбелязва и днес от ученици, студенти, преподаватели, научни работници, специалисти от културни учреждения, писатели, поети, от цялата българска интелигенция.

Нека е честит празникът на всички учители, ученици, научни и културни дейци, на всички българи!

Сподели:

Още новини от деня