Калина Йорданова от СУЕЕ е сред призьорите в конкурса за въпрос към астронавтите от НАСА и ЕКА

Калина Йорданова от СУЕЕ е сред призьорите в конкурса за въпрос към астронавтите от НАСА и ЕКА

Тази вечер от 18.00 часа България ще осъществи видeoĸoнфepeнтнa вpъзĸa нa живo c Meждyнapoднaтa ĸocмичecĸa cтaнция. По време на уникалното за страната ни събитие, което ще бъде излъчвено онлайн в YouTube, както и на Facebook страницата на Областна администрация – Русе:

https://www.facebook.com/rusedistrict/, 32 българчета на възраст между 6 и 19 години ще имат възможност да зададат своите въпроси директно към астронавти oт HACA и EKA. Инициативата е ĸyлминaциятa на еднодневното събитие „Aлo, Kocмoc! Гoвopи Бългapия!“, ĸoeтo е подкрепено и от Областната управа в крайдунавския град. Въпросите са предварително селектирани от научна комисия след провеждане на национален конкурс. На финала бяха допуснати 32-ма младежи от общо 203-ма участници, като сред тях има българи, живеещи в Чикаго, Берлин и други градове по света.

Сред призьорите и отличените от 32-мата ученици е и 16-годишната Калина Йорданова от Русе. Тя е деветокласничка в Средното училище за европейски езици „Св. Константин-Кирил Философ“ в крайдунавския град. Въпросът, с който момичето приковава вниманието на журито, е свързан с това как астронавтите си представят пътуването до Космоса след 1000 години. Калина е участничка в множество конкурси и то в най-различни сфери – като дори на пръв поглед трудно съвместимите математика, български език и чужди езици. Тя е инициативна и обича предизвикателствата, защото за нея те са възможност да провери знанията си с връстници не само от региона, но и от страната, а сега дори и с гимназисти от целия свят. Освен това по този начин тя става все по-уверена в знанията си, а също трупа и нови приятелства. Младата дама от Русе споделя още, че винаги е била запленявана от нощното небе, дейността на НАСА и високите технологии, позволяващи на човека да достигне до нови нива на познание. Човекът, който я провокира да участва в настоящия конкурс е нейната учителка по физика Румяна Георгиева. Калина Йорданова е благодарна както на преподавателите си, така и на своите съученици, приятели и родители, които винаги са до нея и среща разбиране от тях при реализирането на идеите си. Ръководството и екипът на Областна администрация – Русе пожелават на Калина Йорданова все повече успехи и радост от постигнатото, както и да допринася за по-доброто бъдеще на Русе и страната.

Припомняме, че повече от 30 признати български НПО и учреждения, профилирани в точните науки (STEM) и космическите изследвания, ще си партнират с Посолството на САЩ в София като домакин на тази забележителна проява. В чест на своя 30-ти юбилей, Атлантическият клуб в България ще координира инициативата. Областният управител на Русе Борислав Българинов също подкрепя инициативата. За него това е крачка напред по пътя на модернизацията на България и нейното утвърждаване като иновационен хъб, където все повече млади хора избират да развиват научна кариера. „Имаме изключителен човешки потенциал, нашите учени са световноизвестни и наистина можем да постигнем много. Въпросът е да се даде свобода на младите изследователи и условия, в които да работят. Сигурен съм, че успехът е гарантиран, защото ние – българите, сме доказали, че можем да се справим с всяко предизвикателство.“, допълва още Българинов.

От 17.30 часа пък започва официалната церемония на събитието. На нея е предвидено приветствия да отправят президентът на Атлантическия клуб в България Соломон Паси, служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков и посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа. Ще има и видеопослания от първия български космонавт Георги Иванов, а също и от заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана.

Сподели: