Камен Донев - един идеалист без илюзии

Камен Донев – един идеалист без илюзии

Камен Донев - един идеалист без илюзии

Стотици русенци изпълниха голямата читалня на регионалната библиотека в понеделник вечер. Събра ги харизмата на едно момче, тичало по улиците на дунавския град, откривало света в първите прочетени книжки, в лудориите на детството край реката и в тихите улички на квартала около Товарна гара, попивало вълшебството на фолклора в ансамбъл „Найден Киров“, за да намери себе си на театралната сцена и в съвременното българско кино и да се утвърди като един от знаковите родни актьори, режисьори и автори на сценарии – Камен Донев.

В публиката бяха неговите любими учителки Мария Давидова и Мария Лакова, деца от клуб „Русезнание“ на СУ“Йордан Йовков“, културни дейци, негови близки познати, граждани от няколко поколения и доброволци от русенския МБЧК, които осигуриха медицински срещата.

Камен Донев прие поканата на библиотеката 12 години след първото си гостуване, за да се срещне с четящите хора на родния си град и да поговори с тях за семейството, авторитетите, образоването и културата и значението им за успеха и изграждането на всеки човек като личност.

Още с първите въпроси границата между гост и публика падна и срещата се превърна в откровен разговор кое прави стойност днес, когато господства девалвация на морала и човешкото и тържествуват етикетите.

За себе си той каза, че баща му, известният хореограф и създател на ФТТ „Найден Киров“ Иван Донев и двамата му учители в НАТФИЗ Тодор Колев и Крикор Азарян са най-важните жизнени авторитети и корективи, които са оформили неговия светоглед и с които се съобразява и днес.

В съвременното общество Камен Донев се натъжава и притеснява от неща като агресията, лошотията, опростачването и липсата на желание за развитие. За него няма нищо по-страшно, нелепо и трагикомично от човек, който няма намерение да промени нещо в живота си, а чака някой друг да го свърши. Запитан какво трябва да се направи, той каза, че ние трябва непрекъснато да променяме себе си и хората, с които живеем, а не да ги съдим.

Единственото нещо, което ти се дава отгоре е духът, с който ти трябва цял живот да градиш и надграждаш, а най-важното нещо е хората да се научат да разсъждават и комуникират помежду си.

Известният русенец получи читателска карта „посланик на библиотеката“ от директора й Теодора Евтимова, шарж на художника Огнян Балканджиев и рисунки на децата от клуб „Русезнание“.

В книгата за впечатления Камен Донев написа: „Дълбоко вярвам, че силата и пътят на човешката душа е в това, да се радва… Да се радва и да е благодарна завинаги“.

Сподели:

Още новини от деня