Камерен концерт на ансамбъл KNOBELSDORFF ще се състои в Русе

Камерен концерт на ансамбъл KNOBELSDORFF ще се състои в Русе

Камерен концерт на ансамбъл KNOBELSDORFF при Staatskapelle-Berlin & Staatsoper “Unter den Linden”, CARNEVALE QUARTET и инструментално трио при Русенска филхармония ще се състои на 26 март от 16 часа в зала „Филхармония“.

Ансамбълът „Knobelsdorff“, носещ името на архитекта-създател на тази престижна европейска институция в Берлин, е основан през 2010 година и е формация за камерна музика. Тя е част от Staatskapelle. Ансамбълът е изнесъл многобройни концерти както в Берлин, така и в много други германски градове. Успехи бележат участията му в различни музикални фестивали. Много от концертите на ансамбъла са в рамките на концертните цикли за камерна музика, организирани от Staatskapelle Berlin.

Репертоарът на ансамбъла включва добре познати и не толкова известни струнни трио-ансамбли, струнни квартети, също и струнни квинтети или сексети. Друг акцент в репертоара е камерната музика със струнни и пиано. В концертите на Knobelsdorff-ансамбъл понякога прозвучават и пиеси за струнни и духови, както и аранжименти за струнен квинтет и глас.

Вилиана Вълчева – пиано
Петра Швайгер – цигулка
Нора Хапка – цигулка
Станислава Стойкова – виола
Николаус Попа – виолончело
Алф Мозер – контрабас

CARNEVALE QARTET е камерна формация към Русенската филхармония, създадена и организирана от водача на оркестровата група на вторите цигулки италианският цигулар Роберто Карневале. Завършил е консерваториите във Ферара и Болоня, носител е на италиански национални и международни награди. Другите членове на младия камерен ансамбъл, който ще има самостоятелен концерт и в София са цигуларката Мила Иванова, виолистката от САЩ Сара Шасбергер, която е водач на групата на виолите в оркестъра и виолончелистката Пламена Величкова – водач на виолончеловата група в оркестъра на Държавна опера-Русе и преподавател по виолончело в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“.

В концертната програма се включва и пиано-трио от солисти на оркестъра на Русенската опера – кларинетистът Здравко Саралиев – преподавател в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, виолончелистката Петрана Стоянова – водач на виолончеловата група в оркестъра и пианистката Веселина Ботева.

В програмата ще бъде отбелязана 250-годишнината от рождението на Лудвиг ван Бетовен с изпълнението на неговите Пиано-квартет No.3, Струнен квартет No.4, оп. 18 и Пиано-трио оп. 11 („Gassenhauer Trio“). Ще бъдат изпълнени също Квинтет оп. 87 от Йохан Непомук Хумел и Квинтет оп. 77 от Антонин Дворжак.

Билети на касата на Операта.

Сподели:

Още новини от деня