драматичен театър русе

Камерен концерт на Екатерина Фролова и Веселин Станев и концерт на фестивален оркестър Алегра

Време за прочитане: 3 мин.

На 17 и 18 юли предстоят два вълнуващи концерта с вход свободен в програмата на Международен фестивал и академия „Алегра“.

Тази вечер от 19:30 ч. в зала „Европа“ на Доходно здание камерен концерт с произведения от Бетовен и Крайслер ще изпълнят цигуларката от Виенска филхармония – Екатерина Фролова и изключителният пианист Веселин Станев.

Екатерина Фролова е родена в Санкт Петербург, където започва образованието си като цигуларка под ръководството на Антонина Казарина, след което учи в Университета за музикално и сценично изкуство във Виена и във Виенската консерватория. Носителка е на множество награди, сред които Наградата на Юрий Темарканов в Санкт Петербург (1999), конкурс Чайковски в Москва (2002) и др. От ноември 2015 г. Фролова е редовен член на групата на първи цигулки във Виенска държавна опера и Виенска фил?005cr армония. За поредна година участва в Международен фестивал и академия „Алегра“, този път партнирайки си с пианиста Веселин Станев, който е родом от Варна. Станев учи в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в София, в Московската консерватория „П. И. Чайковски“ и в Conservatoire National Supérieur de Musique в Париж. Той е носител на награди от престижните конкурси Чайковски в Москва и Маргарит Лонг – Жак Тибо в Париж. Свирил е в едни от най-големите европейски концертни зали като Wigmore в Лондон, Alte Oper Франкфурт, Gewandhaus Лайпциг и др. На сценат а на „Алегра“ на 17 юли в Русе те ще изпълнят една изискана програма под надслов Бетовен & Крайслер.

В сряда, 18 юли, от 19:30 ч., в зала „Европа“ публиката ще има възможност да се наслади на дебютния проект на Международен фестивал и академия „Алегра“ – Фестивален оркестър Алегра, който събира 13 участника от струнните майсторски класове на лятната академия. Концертмайстор на оркестъра ще бъде Екатерина Фролова, солисти – Шаоминг Уанг – цигулка и Петер Шомодари – виолончело. Фестивалният оркестър ще изпълни произведения от Барток, Бритън, Оф енбах и Пиацола. Диригент ще бъде маестро Дружелюб Янакиев, когото русенската публика видя на концерта на Швейцарския младежки симфоничен оркестър на Берн заедно с Теодосий Спасов на площад „Свобода“ на 12 юли.

С Фестивалния оркестър „Алегра“ значително разширява обхвата на репертоара си и предлага допълнителна възможност за младите артисти да изживеят усещането да свирят в по-голяма музикална единица, ръководена от съответните им преподаватели и в диалог с изпълнителите от другите инструментални групи. Освен в Русе, Фестивалният оркестър ще се изяви и в Разград на 19 юли.

Солистите Шаоминг Уанг и Петер Шомодари са част от преподавателския екип на „Алегра“ 2018.

Шаоминг Уанг е роден в Китай през 1982 г. и понастоящем е концертмайстор на Филхармония Цюрих (Опера Цюрих). Освен това е гостуващ концертмайстор на филхармоничния оркестър на Немското радио, Симфоничния оркестър в Люцерн, Симфоничния оркестър в Берн и др. Сред диригентите, с които работи, се открояват имената на маестро Лорин Маазел, Кристоф Ешенбах, Зубин Мета, Бернард Хаитинк, Даниеле Гати, Густаво Дудамел, Миунг-вун Чунг и Валери Гергиев. В таз годишното издание на „Алегра“ Шаоминг Уанг води един от майсторските класове по цигулка.

Петер Шомодари е соло челист на Виенската държавна опера и на Виенска филхармония. Роден през 1977 г. във Веспрем, Унгария, започва да свири на виолончело още от 4-годишен. В периода 1997 – 2006 г. учи в музикалните академии на Будапеща и Саарбрюкен. Носител е на множество награди, сред които първа награда на Международния музикален конкурс в Маркнойкирхен през 2005 г. Свирил е с Кристиан Тецлаф, Леонидас Кавакос, Патрициа Копачинская, Табеа Цимерм?005cr н, Туган Сохиев и др. За втора поредна година в „Алегра“ Шомодари води майсторски клас по виолончело.

Международен фестивал и академия „Алегра“ се организира от Фондация „Алегра“ с подкрепата на Община Русе, Министерството на културата, Фондация „Америка за България“ и Societe Generale Експресбанк, и се провежда за пета поредна година в Русе. Всички концерти от програмата на „Алегра“ 2018 са с вход свободен.

Сподели:

Още новини от деня