Камерен концерт "Хвалите Его" ще се състои днес

Камерен концерт „Хвалите Его“ ще се състои днес

Камерен концерт „Хвалите Его“ ще се състои днес от 19 часа във фоайето на Държавна опера – Русе.

„Хвалите Его“ е съвместен творчески музикален проект на виолончелистката Ирена Стоянджова и нейния съпруг, изявен артист на Русенската опера баса Стоян Стоянджов.

В съвместните си многогодишни артистични изяви на сцената на Държавна опера-Русе, на основата на личните си емоционални преживявания и на натрупания интерпретаторски опит в музикалното изкуство, двамата музиканти остават и до днес очаровани от приликите в красотата на звучене на виолончелото и на човешкия глас.

Пресечната точка в своите търсения те намират в красотата и боговдъхновеността на източно-православната църковна музика. Тук, в старинните монодии, в мелодиите на авторските песнопения от 19-ти и 20-ти век, Ирена и Стоян съчетават в една обща палитра своите тембри – тя дарява на сетивата звуковото богатство на виолончелото, а той – топлото дихание на човешкия басов и бас-баритонов мъжки глас.

Музикалните аранжименти са дело на Ирена Стоянджова.

Възторга си от своето съчетание в изкуството на музиката те искат да споделят с публиката на Русенската опера.

Концертът ще се състои в благодатната акустична среда на храма на Операта в Русе – сцената-фоайе на Държавна опера-Русе.

Музикалните пиеси, които двамата артисти ще предложат са средновековни анонимни български, киевски и византийски монодии, авторски песнопения на Неофит Рилски, Добри Христов, Петър Динев, Александър Архангелски, Павел Чесноков.

Виолончелистката Ирена Стоянджова ще направи и провокативна аналогия с музиката на Йохан Себастиан Бах. В два специално подбрани момента от програмата ще бъде прекъснат източно-православния музикален поток с фрагменти от композиции за виолончело на великия германски майстор.

Настроения на молитвеност, на радост и възторг от чудесата на Божието мироздание, израз на който е изразът от Псалм 148, дал мотото на концерта: „Всякое дихание да хвалит Господа, Хвалите Его в вишних…“ („Всяко дихание да хвали Господа, хвалете Го във висините…“) ще донесат и стиховете на Св. Николай Велимирович от стихосбирката „Езерни молитви“, поднесени от Пламен Бейков.

Билети на каса Опера:

понеделник – петък 10.30 – 18.30 часа

тел. 0878 218 687 и 082 82 50 37

Сподели:

Още новини от деня